Diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin hastane enfeksiyonları konusunda bilgi ve tutumları
Knowledge and attitudes of dentistry students about hospital infections
- Tez No: 598885
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencileri, Hastane Enfeksiyon Kontrolü, Mezuniyet Öncesi Eğitim, Tutum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sağlık çalışanlarının enfeksiyon kontrolü hakkındaki bilgi düzeyini ölçmeye yönelik farklı çalışmalar yapılmıştır. Sağlık çalışanları kapsamına giren diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin enfeksiyon kontrolü konusunda farkındalıkları ve tutumlarının değerlendirilmesi amacıyla çalışmalar yapılmasına rağmen hastane enfeksiyonu konusunda bilgi düzeyi ve tutumları ile ilgili çalışmaların sayısı yetersizdir. Bu çalışma, diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin hastane enfeksiyonu konusundaki bilgi düzeyi ve tutumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı/kesitsel olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırma nicel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini; Aydın ilinde bulunan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde 2018-2019 öğretim yılında öğrenim gören ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 285 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, literatürden yararlanılarak hazırlanan dört bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde diş hekimliği öğrencilerinin sosyodemografik özelliklerini değerlendiren sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise hastane enfeksiyonları ile ilgili genel bilgilerini değerlendiren sorular yer almaktadır. Üçüncü bölümde hastane enfeksiyonlarını önlemeye yönelik ifadelerin bulunduğu tutum ölçeği, dördüncü bölümde ise hastane enfeksiyonları konusunda önerilerinin sorulduğu açık uçlu soru yer almaktadır. Anketler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile yapılmıştır. Toplanan veriler SPSS 18.0 programı kullanılarak çözümlenmiştir. Ayrıca veriler, tanımlayıcı istatistiksel metodlar, Ki-kare ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. p0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Öğrencilerin bilgi olarak en iyi oldukları konu diş tedavilerinden sonra dikkat edilmesi gerekenler iken en az doğru bildikleri konunun ise antibiyotik profilaksisi olduğu tespit edilmiştir. Diş hekimliği fakültesi öğrencilerin %67,4'nün hastane enfeksiyonu tanımını bildikleri, %82,8'inin ise hastane enfeksiyonunun önemini kavradıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin %69,8'nin el hijyeni endikasyonlarını bilmelerine, %57,9'nin hastane enfeksiyonunu önlemenin en etkili ve kolay yolu el yıkamak olduğunu bildikleri fakat sosyal el yıkama basamaklarını %42,5'inin doğru tanımladıkları belirlenmiştir. Çalışmamız sonuçları ışığında Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinde hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolünü sağlayabilmenin ve bunu tutum haline getirmenin yolunun mezuniyet öncesi eğitimde farklı sınıflarda, farklı eğitim etkinlikleri ile yer almasının ve konunun öneminin daha fazla vurgulanmasının geleceğin diş hekimleri için önemli olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Different studies have been conducted to measure the level of knowledge of health workers about infection control. Although studies have been carried out to evaluate the awareness and attitudes of the dental faculty students in the scope of health care workers, the number of studies on knowledge and attitudes about hospital infection is insufficient. This study was planned and carried out as a descriptive / cross-sectional study in order to determine the knowledge level and attitudes of dentistry faculty students about hospital infection. Research is a quantitative study. The sample of the research; 285 students from the 2016-2019 academic year who participated in the research in Adnan Menderes University Faculty of Dentistry in Aydın. As a data collection tool, a four-part questionnaire was prepared using the literature. In the first part of the questionnaire, there are questions evaluating sociodemographic characteristics of dental students. In the second part, there are questions evaluating students' general information about nosocomial infections. In the third part, there is an attitude scale that contains expressions to prevent hospital infections and in the fourth part, there is an open-ended questions about students' suggestions about preventing hospital infections. The surveys will be carried out by the researcher face to face. The collected data were analyzed by using SPSS 18.0 program. Data were also analyzed using descriptive statistical methods, Chi-square and Kruskal Wallis tests.