Bir devlet hastanesindeki sağlık çalışanlarının iş doyumu ve etkileyen faktörler
Job satisfaction of health employees and factors affecting
- Tez No: 598886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE ÖZVURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Çalışma koşulları, iş doyumu, sağlık çalışanı, Working conditions, job satisfaction, health worker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
İş doyumu, çalışan bireyin yaptığı işi, iş çevresini ve çalışma ortamını irdelemesi sonucu oluşan emosyonel bir değerlendirmedir. Bu çalışma; sağlık çalışanlarında iş doyumu ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel-analitik tipte yapılmış bu araştırmada, Torbalı Devlet Hastanesi'nde çalışan 346 sağlık çalışanı araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı analizlerde sürekli değişkenler ortalama ve standart sapma (SS) olarak, kategorik değişkenler sayı ve yüzdeler olarak verilmiştir. JSS/İş Doyum Ölçeği skorları ile iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney-U, ikiden fazla grupla olan karşılaştırmalarda Kruskal-Wallis Testi kullanılmıştır. Tüm analizlerde p0,05). Sağlık çalışanlarının iş doyumu gerek kendilerinin iş sağlığı güvenliği açısından gerekse hastaların daha nitelikli sağlık hizmeti alması açısından yükseltilmelidir. Bunun için çalışanların ekonomik ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is an emotional evaluation that occurs as a result of the individual worker's impression/perception of his/her working in the working environment. This study aims to identify factors affecting job satisfaction of health workers. In this cross-sectional-analytical study, 346 health workers working in Torbalı State Hospital formed the basis of the study. In the evaluation of the data, continuous variables in descriptive analysis are given as mean and standard deviation (SD) while categorical variables are given as numbers and percentages. JSS/Job Satisfaction Scale scores are compared using Mann-Whitney-U for two groups. Kruskal-Wallis Test is used for comparisons with more than two groups. For all analyzes, p0,05). Job satisfaction of health professionals need to be increased in terms of occupational health and safety, and in terms of getting more qualified health services. To this end, the economic and working conditions of employees should be improved.