Çocukluk çağı zehirlenmelerinin retrospektif incelenmesi
A retrospective analysis of childhood poisonings
- Tez No: 598905
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CELAL DEVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Zehirlenme, çocukluk çağı, acil servis, çocuk, ilaç, Poisoning, pediatrics, emergency, child, medicine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada, zehirlenme olgularının sosyodemografik ve klinik özelliklerini, sonuçlarını değerlendirmek ve diğer çalışmalarla karşılaştırmak, bölgesel zehirlenme profilimizi oluşturup erken tanı ve tedavi yaklaşımları konusunda farkındalığı arttırarak pediyatrik zehirlenmelerin önlenebilmesinde katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Polikliniğine 1 Ocak 2015-1 Ekim 2018 tarihleri arasında zehirlenme tanı ve/veya ön tanısı ile başvuran yaşları 0-17 yaş arasında değişen 298 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların sosyodemografik, klinik, laboratuar özellikleri, tedavi yöntemleri ve sonuçları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Olguların % 47,3'ü kadın, %52,7'si erkeklerden oluşmaktaydı. Zehirlenmelerin en sık görüldüğü yaş 2 ve 3 yaş grubunda idi. Zehirlenme nedeni en sık ilaç alımına bağlı olduğu, bunların içinde en sık merkezi sinir sistemi grubu ilaçlar olduğu saptandı. İlaç dışı zehirlenme etkenleri içinde de korozif/kostik maddelerin ilk sırada yer aldığı görüldü. Hastaların %90,6'sının oral yolla zehirlenme ajanını aldığı, zehirlenmelerin %86,6'sının kaza, %10,1'inin suisid sonucu meydana geldiği saptandı. Kaza zehirlenmeleri en sık 2 yaş grubunda, suisid zehirlenmelerinin ise 10-14 yaş grubunda olduğu görüldü. Sonuç: Çocuklar kendileri için tehlike oluşturabilecek durumlar ve zararlı maddeler konusunda yeterince bilgiye sahip olmadıklarından dolayı korunmasızdırlar. Kendileriyle beraber yaşayan bireylerin toksisite özelliği bulunan ürünleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamaları, evlerde gereksiz ilaç ve kimyasal ürün bulundurmamaları gerekmektedir. Ayrıca kilitli kapak uygulamasının yaygınlaşması ve bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması, reçetesiz ilaç kullanımının yasaklanması gerekmektedir. Tedavinin temelinin korunma olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the sociodemographic and clinical characteristics of poisoning cases, to evaluate the results, to compare with other studies and to determine the precautions to be taken. Our aim is to establish our regional poisoning profile, to raise awareness about early diagnosis and treatment approaches and to contribute to the prevention of pediatric poisoning. Materials and Methods: 298 patients aged between 0-17 years who were admitted to Dicle University Medical Faculty Pediatric Emergency Department with the diagnosis or pre-diagnosis of poisoning between January 2015 and October 2018 are included in the study. Sociodemographic and clinical characteristics of the patients are evaluated retrospectively. Results: 47.3% of the cases were female and 52.7% were male. Poisonings were most common in 2 and 3 aged groups. Drug-induced poisoning was the most common cause and central nervous system drugs were the most commonly used. Corrosive/caustic substances were the most common cause of non-drug poisoning. 90.6% of the patients received oral poisoning agent. 86.6% of the poisonings were caused by accidents and 10.1% by suicide. Accident poisonings were mostly seen in the 2-year-old group and suicide poisonings were seen in the 10-14-year-old group. Conclusion: Children are vulnerable because they do not have sufficient knowledge of hazardous substances and harmful substances. Individuals living with them should keep the products with toxicity properties out of the reach of children, and should not have unnecessary medicines and chemical products at home. In addition, the application of the locked lid should become widespread and legal regulations should be made and the use of non-prescription drugs should be completely prohibited. We think that the basis of treatment is protection.