2018-2023 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk acil kliniğine zehirlenme ile başvuran hastaların demografik, etiyolojik ve klinik özellikleri, takip, tedavi süreçlerinin ve mortalitenin değerlendirilmesi
Demographic, etiological, and clinical characteristics, follow-up, treatment processes, and mortality evaluation of patients presenting with poisoning to the pediatric emergency department of Ankara University Faculty of Medicine between 2018 and 2023
  1. Tez No: 914120
  2. Yazar: BETÜL DOĞUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Zehirlenme, Kasıtsız, Özkıyım, Adolesan, Toksikoloji, Child, Poisoning, Unintentional, Suicide Attempt, Adolescent, Toxicology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Acil Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Zehirlenme ya da intoksikasyon, vücuda toksik bir maddenin girmesi ile meydana gelen ve biyolojik sistemlerde işlev bozukluklarına yol açan bir durumdur. Pediatrik zehirlenmeler, acil servis başvuruları içinde küçük bir oran oluşturmasına rağmen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada 5 yıllık süreçte AÜTF Çocuk Acil Bilim Dalı'nda zehirlenme tanısı ile izlenmiş olan çocuk hastaların incelenmesi ve yorumlanması amaçlanmaktadır. Böylece ülkemiz ve dünya için önemli bir halk sağlığı sorunu olan çocukluk çağı zehirlenmelerinin incelenmesiyle 3. Basamak bir merkezdeki veriler ışığında tıbbi literatüre katkı sağlanmaya çalışılacaktır. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2018- Mayıs 2023 tarihleri arasında; AÜTF Çocuk Acil Bilim Dalı'nda zehirlenme tanısı ile izlenen 0-18 yaş arasındaki hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Vakaların %54,7'si kız olup, yaş ortancası 48 aydır. Zehirlenme vakalarının %56,3'ü 0-5 yaş grubunda, %35,9'u ise 12-18 yaş grubunda görülmüştür. Zehirlenme genellikle kazara gerçekleşmiş (%68,1), ancak 12-18 yaş grubunda özkıyım oranı %73,1 ile belirgin bir artış göstermiştir. Zehirlenmelerde en sık karşılaşılan madde grubu ilaçlar (%68,0) olup, klinik olarak en sık nörolojik ve gastrointestinal semptomlar tespit edilmiştir. Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine (ÇYBÜ) yatış oranı %24,2 olup, en yüksek yatış oranı 12-18 yaş grubunda (%39,0) gözlenmiştir. Çalışmada mortalite görülmedi. Yaşa bağlı olarak, 12-18 yaş grubunda toksikolojik analizlerin, gastrik lavaj ve aktif kömür gibi tedavilerin daha sık uygulandığı ve bu grubun daha yüksek klinik şiddet ile başvurduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışma, çocukluk çağı zehirlenmelerinde yaş gruplarına göre belirgin farklılıklar olduğunu ve adolesan grubunun daha fazla risk altında olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, multidisipliner önleme stratejilerinin önemini ve etkin yönetim yaklaşımlarının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Poisoning or intoxication is a condition that occurs when a toxic substance enters the body, leading to dysfunction in biological systems. Although pediatric poisonings constitute a small proportion of emergency department visits, they represent a significant public health issue. This study aims to analyze and interpret pediatric patients diagnosed with poisoning who were managed at the Pediatric Emergency Department of Ankara University Faculty of Medicine over a 5-year period. By examining childhood poisonings, which are a critical public health problem both in our country and globally, this study seeks to contribute to the medical literature with data from a tertiary care center. Methods: Between May 2018 and May 2023, patients aged 0–18 years who were diagnosed with poisoning and treated at the Pediatric Emergency Department of Ankara University Faculty of Medicine were retrospectively analyzed. Results: Of the cases, 54.7% were female, with a median age of 48 months. Poisoning cases were most common in the 0–5 age group (56.3%), followed by the 12–18 age group (35.9%). Poisoning primarily occurred accidentally (68.1%); however, the rate of suicide attempts increased significantly in the 12–18 age group (73.1%). The most frequently encountered substance group was medications (68.0%), and the most common clinical symptoms were neurological and gastrointestinal. The Pediatric Intensive Care Unit (PICU) admission rate was 24.2%, with the highest rate observed in the 12–18 age group (39.0%). No mortality was observed in the study. Age-specific findings revealed that toxicological analyses, gastric lavage, and activated charcoal treatments were more frequently performed in the 12–18 age group, which also presented with higher clinical severity. Conclusion: The study reveals significant differences in childhood poisonings across age groups, highlighting that the adolescent group is at greater risk. These findings emphasize the importance of multidisciplinary prevention strategies and the necessity of effective management approaches.