Geleneksel Türk sporlarından kısa şalvar güreşinin uygulamaları ve kültürel boyutunun incelenmesi
Applications of short shawal wrestling from traditional Turkish sports and investigation of cultural dimension
- Tez No: 598980
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT KARACABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Türk sporları, şalvar güreşi, kültür, Turkish sports, shalwar wrestling, culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmada Kısa Şalvar Güreşinin uygulamaları ve kültürel boyutunun incelenmesi amaçlanmıştır. Biyografik Anlatı Görüşmesi yöntemi ve literatür taraması yöntemleri uygulanmıştır. Kısa şalvar güreşinin tarihçesi hakkında genel bilgiler elde edilmiş olup kısa şalvar güreşinin geçmişten günümüze uygulamaları hakkında bilgiler toplanmıştır. Kısa şalvar güreşinin köylerde, düğünlerde yapılışı, halkın gösterdiği ilgi, güreşin yanı sıra güreşe yansıyan kültürel yaşam motifleri de irdelenmiştir. Bunun yanı sıra güreşin bir kültür olarak insan yaşamına yansımaları incelenmiştir. Güreşteki tekniklerin ve kuralların kültürel boyutuyla halkın yaşamındaki kültürel perspektifi ilişkilendirilip, törelerin güreş kurallarına yansımasına örnekler ortaya konulmuştur. Kısa şalvar güreşini uygulayan sporcuların anlayışları, izleyiciler açısından nasıl bir kültürel etki bıraktığı, toplumsal normlar, inanışlar bakımından aidiyet duygusu oluşturması, bu spor türünün sadece bir spor değil aynı zamanda eğlence, kaynaşma, paylaşma gibi insani değerlerin ortaya konmasındaki rolünün açığa çıkarılması beklenmektedir. Bu güreşe özgü motifler; müzik, uygulanış biçimi, güreşçi kıyafetleri, hakem kıyafetleri, müzisyen kıyafetlerinin ortaya konması, kültürel motiflerin incelenmesi, seyircilerin takdimi, sporcuların ve tüm iş birlikçilerin takdiminin yapılışına kadar ayrıntıların araştırılması ve belirlenmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the applications and cultural dimension of Short Shalwar Wrestling. Biographical Narrative Interview method and literatüre screening methods will be applied. General information about the history of short baggy wrestling will be obtained and information about the applications of short shalwar wrestling from past to present will be collected. The construction of short shalwar wrestling in villages, weddings, interest of the public, wrestling, as well as the cultural life patterns reflected in wrestling will be examined. In addition, the reflections of wrestling on human life as a culture will be examined. The cultural aspect of the techniques and rules in wrestling will be related to the cultural perspective of the people in the life of the people, and examples of the reflection on the rules of wrestling will be put forward. It is expected that the athletes who apply short shalwar wrestling, how they have a cultural impact on the viewers, a sense of belonging in terms of social norms and beliefs, and the role of this sport in revealing the human values such as entertainment, cohesion and sharing are not only a sport. These wrestling-specificmotifs; It is aimed toinvestigate and determine the details of music, application style, wrestler clothing, referee outfits, dresses of musicians, examination of cultural motifs, presentation of the audience, presentation of the athletes and all the collaborators.