Kentsel yeşil alanlarda park aydınlatması ve bir inceleme: Eskişehir bilim kültür ve sanat parkı
Park lighting from urban green space and an investigation: Eskişehir science culture and art park
  1. Tez No: 599130
  2. Yazar: İPEK GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA RENGİN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dış aydınlatma, kentsel yeşil alan, park aydınlatması, Eskişehir Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Outdoor lighting, urban landscape, urban landscape lighting, Eskişehir Science Culture and Art Park
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kentsel yeşil alanlar grubundan olan parklar, kullanıcılarına dinlenme, eğlenme ve gezme imkânı sağlayan, çeşitli rekreasyon etkinliklerini olanaklı kılan, yapay öğelerin kısıtlı tutulup daha fazla doğal öğeleri barındırmayı amaçlayan alanlar olarak tanımlanabilir. Yapılan bu çalışmanın kapsamında, parklardaki dış aydınlatma konularına yönelik temel ilkeler verilmiş ve Eskişehir ilindeki Eskişehir Bilim Kültür ve Sanat Parkı bu ilkeler doğrultusunda incelenmiştir. Bölüm 1'de konuya giriş yapılarak çalışmanın literatür özeti, amacı ve hipotezi verilmiştir. Bölüm 2'de kentsel yeşil alan kavramı ve parklar açıklanmış, kentsel yeşil alan sınıflandırılması ele alınmıştır. Bölüm 3'te parklardaki dış aydınlatma ve tasarım ilkeleri bağlamında aydınlatma ölçütleri, lambalar, aygıtlar, aydınlatma kontrol sistemleri ve parklarda dış aydınlatma tasarım ilkeleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bölüm 4'te Eskişehir Bilim Kültür ve Sanat Parkı'nın mimari özellikleri açıklanmıştır. Bölüm 5'te Eskişehir Bilim Kültür ve Sanat Parkı'nda uygulanan dış aydınlatmaya yönelik yaya yolları aydınlatması, yeşil alan aydınlatması ve çocuk oyun alanı aydınlatmasına ilişkin mevcut düzenler nesnel ve öznel yöntemlerle incelenmiş, inceleme sonuçlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Bölüm 6'da Eskişehir Bilim Kültür ve Sanat Parkı'nda yaya yolu aydınlatması, çim aydınlatması, ağaç aydınlatması ve çocuk oyun aydınlatması alanları için, aydınlatma programı (Dialux 4.13) aracığıyla hesaplanan ve görselleştirilen aydınlatma tasarımı önerileri sunulmuştur. Bölüm 7'de yapılan bu çalışma ile ilgili genel değerlendirme ve sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Parks from urban green space can be defined as areas that allow users to rest, have fun and touring, enable various recreation activities, restrict artificial elements and aim to accommodate more natural elements. Within the scope of this study, the basic principles of outdoor lighting in parks were given and the Eskişehir Science Culture and Art Park in Eskişehir was examined in line with these principles. In Chapter 1, the literature, the aim and the hypothesis of the study are given. In Chapter 2, the concept of urban green space and parks are explained and the classification of urban green space is discussed. In Chapter 3, information about lighting criteria, lamps, devices, lighting control systems and outdoor lighting design principles that can be used in parks are given. In Chapter 4, The architectural features of Eskisehir Science Culture and Art Park is explained. In Chapter 5, The existing layouts of pedestrian road lighting, green area lighting and children's playground lighting for outdoor lighting applied in Eskişehir Science Culture and Art Park were examined by objective and subjective methods and the result of the examination were evaluated. In Chapter 6, In Eskişehir Science Culture and Art Park, lighting design proposals calculated and visualized by means of the lighting program (Dialux 4.13) are presented for pedestrian road lighting, landcape lighting and children playground lighting areas. In Chapter 7, general evaluation and results of this study are given.