Açık alanlarda hareket engelli kullanıcılar için standartların değerlendirilmesi: İstanbul-Çırpıcı millet bahçesi örneği
Assessment of standards for users with mobile disability in open areas: Istanbul-example of Cirpici millet bahçesi
- Tez No: 599219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN FİRDEVS YÜCEL CAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Hareket engelli, Erişilebilirlik, Rekreasyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Her geçen gün daha yoğun bir şekilde artan kentleşme sebebi ile sürekli baskı altında olan mevcut açık yeşil alanların azalması, kentlerde yaşayan tüm canlılar için bir tehdit oluşturmaktadır. Bundan en çok etkilenen grubu, ülke nüfusunun %6,9'unu oluşturan, bilinçsizce yapılan kentleşme çalışmalarıyla daha da azalan yaşam alanları ile engelli bireyler oluşturmaktadır (TÜİK, 2011) Açık yeşil alanlar, insanların temel gereksinimlerinden biri olan rekreasyon ihtiyacının karşılandığı kamusal alanlar olarak, sağlıklı bireylerin olduğu kadar toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin de kullanım hakkının olduğu alanlardır. Bilindiği gibi engelliler yaşamın her alanında sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle engelli bireylerin sosyal hayata katılımında parklar büyük önem taşımaktadır. Engelli bireyler için uygun şartlarda olmayan parklar yüzünden erişilebilirlikleri kısıtlanmaktadır. Bu durumlarda engelli bireyler rekreasyon alanlarından yararlanamamakta ve sosyal çevreden uzaklaşmaktadırlar. Bu tezin amacı Çırpıcı Millet Bahçesi örneğinde tüm insanlara hizmet vermek amacıyla yapılan parkın hareket engelli bireyler tarafından erişilebilirliğini incelemektir. Tezin literatür bölümünde engelli kavramı irdelenerek engelli türleri anlatılmıştır. Çalışma alanı sınırları içindeki engelli profilleri fiziksel engelliler (yürüme engelliler, tekerlekli sandalyeye bağımlı engelliler, kolları ve elleri engelli olanlar) ve diğer engelliler olarak belirlenip, geçici engelliler (yaşlılar, hamileler, geçici hastalar vb.) de kullanıcı profiline dahil edilmiştir. Bu tezin saha çalışması bölümünde gözlem ve değerlendirme formları oluşturulmuştur. Bu formlar üzerinden hareketle alan içerisinde detaylı inceleme ve ölçümler yapılmıştır. Oluşturulan formlar neticesinde elde edilen veriler analiz edilerek değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The decrease in the existing open green areas, which are constantly under pressure due to increasing urbanization, is a threat to all living things in the cities. On the other hand, the most affected group consists of people with disabilities, which make up 6.9% of the country's population, which are further reduced by unconscious urbanization (TÜİK, 2011). Public gardens and green areas are public spaces where the need for recreation, which is one of the basic needs of people, is met, of people with disabilities it is an integral part of the society as well as healthy people are also areas where entitled to use. As it is known, people with disabilities are faced with problems in every area of life. Therefore, public gardens are of great importance for the participation of disabled people in social life. Public gardens are restricted due to non-accessibility of appropriate conditions for people with disabilities. In such cases, people with disabilities cant use recreation areas and move away from the social environment. The aim of this thesis is to research the accessibility of the park by physically disabled people in the example of Çırpıcı Millet Garden, which was built to serve all people. In the literature section of the thesis, the concept of disability is discussed and the types of disability are explained. The disabled profiles in the study area were identified as physically disabled (walking disabled, wheelchair dependent disabled, arms and hands disabled) and other disabled people, temporary disabled people (senior citizens and pregnant women) were included in the user profile. Observation and evaluation forms have been formed in the field study section of this thesis. With these forms, detailed examination and measurements were made in the field. The data obtained as a result of the forms were analyzed and evaluated. Keywords : Disability, Handicapped, Accessibility, Recreation.