Kentsel yenileme alanı ilan edilen kentsel sit alanlarının planlanmasında bir yöntem arayışı: Balbey örneği
A methodological approach for the planning of an urban conservation site declared as an urban renewal area: Te case of Balbey
  1. Tez No: 599295
  2. Yazar: MERVE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ŞİRİN ENLİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel yenileme, yenileme alanı, kentsel sit alanı, Antalya, Balbey, Urban renewal, renovation area, urban protected area, Antalya, Balbey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Kentsel yenileme uygulamaları, kentlerin dinamik yapılarıyla doğrudan ilişkilidir. Yenilenmeyen parçalar zamanlar köhneme eğilimindedir. Dünya'daki uygulamalarından farklı olarak ülkemizde“deprem ve afet”kapsamında ele alınmış ve 5366 sayılı“Yenileme Kanunu”ile mevzuatımıza girmiştir. 2005 yılında yürürlüğe giren kanun, ilk 2-3 yılda oldukça rağbet görmesine karşın, uygulamada karşılaşılan zorluklar ve beklenilen hızda çözüme ulaşılamaması nedeniyle artık daha az tercih edilmektedir. Çalışmada, 5366 sayılı Kanun kapsamında yenileme alanı ilan edilen sit alanlarında günümüze dek yapılan uygulamalar incelenmiştir. Yasanın çıkışından 10 yıl sonra yenileme alanı ilan edilen Antalya Balbey örneği üzerinde detaylı süreç analizi ile yasanın uygulanabilirliğinin muhasebesi yapılmıştır. Bu kapsamda kentsel sit alanlarının koruma kullanma dengesi içerisinde gelişimine ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmak amacına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban renewal practices are directly related to the dynamic structures of cities. Non-renewed parts of cities tend to corruption. Unlike its practices in the world, it has been handled within the scope of“earthquake and disaster”in our country and entered into our legislation by the Renewal Law No. 5366. Although the law, which entered into force in 2005, has been in high demand in the first 2-3 years, it is less preferred due to the difficulties encountered in implementation and the failure to reach the expected speed. In this study, the practices made up to date in the protected areas declared as renewal area within the scope of Law No. 5366 were examined. 10 years after the law was enacted, a detailed process analysis was carried out on the case of Antalya Balbey, which was declared a renewal area, and its applicability was accounted for. In this context, suggestions were made to contribute to the development and reaching of future generations within the balance of conservation and use of urban sites.