Doğu gazetesine göre Üçüncü Umumî Müfettişlik ve imar faaliyetleri (1937-1938)
Master's thesis according to The Dogu newspaper Third General Inspectorate and reconstruction services (1937-1938)
- Tez No: 599306
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÜÇÜKUĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Basın, Üçüncü Müfettişlik, Doğu Gazetesi, Tahsin Uzer, Erzurum, Press, the Third Inspectorate, the Dogu Newspaper, Tahsin Uzer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Merkezi Erzurum olarak belirlenen Üçüncü Umumî Müfettişlik ve dönemin yayın organı olarak ortaya çıkan Doğu gazetesinin ele alındığı bu çalışmanın amacı, Cumhuriyetin henüz başlarında oluşturulan teşkilatlanmanın, Türkiye'nin yaşadığı değişim ve yenileşme sürecinde önce bölgesel sonra da yerel anlamda Doğu gazetesi kaynaklı incelemektir. Bu amaçla çalışmada ilk olarak, Umumî Müfettişlikler hakkında genel bir açıklama yapıldıktan sonra, Umumî Müfettişlik teşkilatının kurulması ve özellikle Üçüncü Umumî Müfettişlik organının çalışmaları, proje ve yeniliklerinden bahsedilmiştir. Ele alınan yıllar içerisinde görevlendirilen şahsiyetlerin çalışmaları anlatılmıştır. Üçüncü Umumî Müfettişlik kurumunun teşkilatlanması, kapsadığı iller ve özellikle merkezi olma özelliğine sahip Erzurum iline yapılması planlanan ve yapılmış olan çalışmalar Doğu gazetesinden kesitler sunularak anlatılmıştır. Dönemin yenileşme süreci içerisinde bulunduğu durumlar da göz ardı edilmeyerek çalışma faaliyetlerinin sonraki dönemlere yönelik etkilerine değinilmiştir. İlerleyen zaman içerisinde konusunu ele aldığımız teşkilatlanmanın olumlu-olumsuz yönleriyle tartışmalara ve görüşmelere yol açtığı süreç de ele alınmıştır. Son olarak siyasî, idarî ve daha çok imar faaliyetlerinin anlatıldığı başlıklar altında Üçüncü Umumî Müfettişlik teşkilatının kapsadığı yerlerde yapılan faaliyetler gazete haberlerinden kesitler şeklinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Third General ınspectorate, which centered in Erzurum and the Dogu newspaper, which appeared as the puplication organ of the period are focused in this study. Therefore, the aim of this study is to examine the organization that has been formed in the early Rebuclic and Turkey's changes and reform process firs in the regional and then the local significance originated in the Dogu newspaper. For this purpose, first, after a general explanation is made about the General Inspectorates, establishment of the organization of the General Inspectorate and the studies, projects and innovations of the Third General Inspectorate are mentioned. The studies of the personalities that assigned in the years stated are explained. The organization of the Third General Inspectorate, covered provinces and especially the studies that are planned and carried out in central featured Erzurum province, are explained by the presenting sections from the Dogu newspaper. In addition, the situations in which the period is in the process of renewal are not ignored and the effects of the study activities on the following periods are mentioned. Furthermore, in the course of time, the positive-negative aspects of the mentioned organization that have led to process of debates and meetings have been discussed. In conclusion, under the headings describing political, administravite and mostly reconstruction activities, the services carried out in the places covered by the Third General Inspectorate are dealt with sections from newspaper articles.