Vergi uyuşmazlıklarının çözümünde istinaf kanun yolunun rolü ve önemi
The role and significance of remedy in resolution of tax disputes
  1. Tez No: 599310
  2. Yazar: YAVUZ SELİM KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLKÜF AYRANGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Maliye, Economics, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi uyuşmazlığı, Kanun Yolları, Vergi Yargısı, İstinaf, Tax disputes, Laws, Tax Jurisdiction, Appeal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Vergi, devletin kamusal ihtiyaçlarının finansmanı için mükelleflerden cebren ve karşılıksız almış olduğu mali kaynaktır. Vergilemede, vergi idaresi ile vergi mükellefi arasında vergi ilişkisinden dolayı zaman zaman uyuşmazlıklar yaşanabilmektedir. Vergi uyuşmazlıklarında idari ve yargısal olmak üzere iki çözüm yolu benimsenmiştir. İdari çözüm yolunda tarafların karşılıklı rızalarıyla uyuşmazlık çözümlenmektedir. Yargısal çözüm yolunda uyuşmazlık dava yoluyla yargıya taşınmaktadır. Vergi uyuşmazlıkları için öncelikle vergi mahkemelerine başvurulmaktadır. Bu mahkemelerin vermiş olduğu kararlara karşı ise anlaşmazlık konusu ve parasal sınıra göre belirlenmiş olan kanun yolları izlenmektedir. 28 Haziran 2014 tarihide 6545 sayılı kanun ile yapılan değişiklikle İstinaf müessesesi düzenlenmiştir. İstinaf, ilk derece vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların maddi ve hukuki yönden incelenmesidir. Bu çalışmada, 6545 sayılı kanun değişikliği öncesinde vergi yargısında yaşanan sorunların çözümünde istinaf sisteminin etkinliği açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuçta, istinaf sistemiyle üç dereceli yargılama sistemine geçilmesiyle yargılamanın daha adil olacağı, bu sistemin İstinaf mahkemelerine ve Danıştay'ın iş yüküne etkisinin beklenildiği gibi olmadığı ve bu etkinin ilerleyen zamanlarda daha iyi görüleceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Tax is the compulsory and unrequited financial source from the taxpayers for the financing of the public needs of the state. In taxation, there may be a conflicts from time to time due to the tax relationship between the tax administration and the taxpayer. Two solutions, judicatory and administrative, have been adopted in tax disputes. Conflicts are resolved with the mutual consent of the parties in the way of administrative solution. In the case of judicial solution, the dispute is brought to the judiciary through litigation. In tax disputes, first-instance tax courts are applied firstly. Legal remedies, determined according to the subject of dispute and monetary amount, are followed against the decisions of these courts. On 28 June 2014, with the amendment made by Law No. 6545, the Appeal Institution was organized. The appeal is examination of the decisions made by the first-degree tax courts in financial and legal aspects. In this study, it is tried to explain the effectiveness of the appeal system in the solution of the problems in the tax jurisdiction before the amendment of the law no. 6545. As a result, it has been determined that the transition to the three-level system of appeal will be fairer, the effect of this system on the appeal courts and the workload of the Council of State is not as expected and this effect is expected to be better seen in the future.