Türk vergi yargılaması hukukunda istinaf
Appeal in Turkish tax procedure law
- Tez No: 621237
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA EKMEKCİ ÇALICIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vergi uyuşmazlıkları, vergi yargılama hukuku, kanun yolları, istinaf, istinaf mahkemesi, yargılama ilkeleri, adil yargılanma hakkı, tax disputes, tax procedure law (Legal Proceedings in Tax Law), legal remedy, appellate review, court of appeal, principles of trial, right to due process
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu çalışmanın konusu vergi uyuşmazlıklarının yargısal yolla çözümünde başvurulan olağan kanun yolu olan istinaftır. 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6545 sayılı Kanun ile idari yargılama sistemine dâhil olan istinaf kanun yolu, 20 Temmuz 2016 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır. Uygulanmaya başlamasının üzerinden üç yılı aşkın bir süre geçmesine karşılık sistemde halen açıklığa kavuşturulmamış sorunlu noktalar bulunmaktadır.“Türk Vergi Yargılaması Hukukunda İstinaf”başlıklı bu çalışmada ideal bir vergi yargılamasında olması gereken istinaf sisteminin nitelikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede vergi yargılaması hukukunun kendine has niteliği ve ilkeleri ile adil yargılanma hakkı ekseninde istinaf kanun yolu incelenerek istinaf kanun yolundaki mevcut aksaklıklara çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is appeals, which is the ordinary legal remedy for judicial review of tax disputes. By the Law No. 6545 published in the Official Gazette on 28 June 2014, the appeal procedure included in the administrative judicial system began to be implemented on 20 July 2016. Although more than three years have passed since its implementation, there are still unclear problematic points in the system. In this thesis entitled“Appeal in Turkish Tax Procedure Law”, an attempt was revealed the qualifications of the appeal system that should be in an ideal tax procedure system. Within this scope, the appeal procedure was examined in the axis of sui generis principles of tax procedure law and right to due process and solution offers have been proposed for the existing problems in appeal procedure.