Vergi uyuşmazlıklarının çözümünde istinaf kanun yolu
The appeal remedy in the solution of tax disputes
- Tez No: 460552
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KILDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Uyuşmazlığı, Vergi Yargısı, İdari Kanun Yolları, İstinaf, Tax Disputes, Tax Judgment, Administrative Remedy, Appeal
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, yargı alanında yeni bir uygulama olan istinaf kanun yolunun vergi uyuşmazlıklarının çözümündeki etkileri incelenecektir. Bilindiği üzere ilk derece mahkemelerinde dava ile ilgili karar verildikten sonra taraflar, bir üst mahkemede itiraz kanun yolunu kullanarak karara itiraz edebiliyorlardı. Bir üst mahkeme itiraz kanun yolunda ilk derece mahkemesinin kararını hukuki açıdan denetleyip, kısıtlı bir vaka incelemesi yaparak nihai kararını veriyordu. Burdan çıkan kararla taraflar tatmin olmaz ise karar temyize gidiyor, orada da yapılan hukuki denetleme sonucunda dava ile ilgili kesin karar veriliyordu. Bu durum ise hem dava sürelerinin uzamasına hem de Danıştay'da iş yükünün içinden çıkılmaz bir hale gelmesine neden oluyordu. 6545 sayılı Kanunun kabulü ile idari yargımıza nefes aldıracağı düşünülen istinaf sistemi, idari yargımızda yerini almıştır. İstinaf sistemi ile ilk derece mahkemesinden gelen kararlar hem hukuki açıdan denetlenecek hemde vaka tüm deliller tekrar incelenerek yeniden yapılacaktır. Getirilen bu yeni sistemin amacı, derece mahkemelerinde oluşabilecek hukuki aksaklıları istinaf aşamasında çözerek hem Danıştay'a giden dosya sayısını azaltmak hem de uzayan dava sürelerini ve adaletin geç tecelli etmesi problemlerinin önüne geçmektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of tax disputes in the judicial area will be examined. As it is known, after the decision of the court of the first instance was made on the case, the parties could appeal in the upper court by using the objection law. A higher court overturned the decision of the first instance court on the ground of the appeal law and gave a final judgment by conducting a limited case study. If the decision was not satisfactory, the decision was appealed, and there was a final decision on the case as a result of the legal inspection. This situation was causing both the prolongation of the trial period and the inability of the Council of State to work out from the work load. With the adoption of the Law No. 6545, the appeal system, which is considered to increase the effectiveness of our administrative judiciary, has taken its place in our administrative judiciary. With the appeal system, decisions from the first-instance court will be judged from the legal standpoint and the case will be re-examined by reviewing all the evidence. The aim of this new system is to reduce the number of files going to the Council of State as well as to solve the prolonged litigation periods and the late manifestation of justice by solving the legal problems that may arise in the degree courts during the appeal phase.