Sa'ûd es-sen'ûsî hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve Sâḳu'l-Bâmbû adlı romanının incelenmesi
The life of Saud al-Sanousi his literary personality, works and the investigation of his novel Sâḳu'l-Bâmbû
  1. Tez No: 599327
  2. Yazar: MEHMET BARÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT UYLAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuveyt Romancılığı, Sâḳu'l-Bâmbû, Sa'ûd es-Sen'ûsî, Kuwaiti Novel, The Bamboo Stalk, Saud al-Sanousi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Doç. Dr. İbrahim USTA Kuveyt'te gerçek anlamda roman alanında edebî çalışmalar 1946 yılında petrolün keşfinden sonra ortaya çıkmıştır. Aslında bu ülkenin bulunduğu stratejik konum vesilesiyle pek çok devletin bu bölgeye hükmetme isteği ve yakın komşuları İran, Irak ve Suudi Arabistan'la olan ilişkileri küçük bir ülke olmasına rağmen yazarlar için roman alanında büyük kaynaklar teşkil etmiştir. Ancak söz konusu Irak işgali başta olmak üzere, ülkeye yapılan askeri saldırılar ve kaçak ikamet yerleşimleri pek çok edebîyatçının roman sayfalarında kendine yer edinmiştir. Kuveyt, diğer Arap ülkelerine nazaran daha geç bir sürede roman sanatıyla tanışmıştır. 1950'li yıllarda ülkede basılı olan tek bir eser söz konusudur. Kuveyt romancılığının bir diğer özelliği ise kadın yazarların bu bölgede genişçe bir yer edinmiş olmasıdır. Kadın yazarlar toplumsal bir kalkınma neticesinde roman alanında pek çok eser kaleme almışlardır. Çalışmamızda yer alan modern Kuveyt edebîyatının genç ve yeni yüzü Sa'ûd es-Sen'ûsî, 2012 yılında Saḳu'l-Bâmbû adlı romanıyla Uluslararası Arapça Kurgu Ödülünü (Booker) kazanan ilk Kuveytli yazar olma unvanını elde etmiştir.
Özet (Çeviri)
literary works in the field of novel in Kuwait emerged after the discovery of oil in 1946. In fact, despite the country's strategic location, many of the state's desire to dominate the region and its relations with its close neighbors Iran, Iraq and Saudi Arabia have been small, it has been a great source for novelists. However, the military attacks and illegal residence settlements in the country, especially in the occupation of Iraq, have been found in the novels of many literary writers. Kuwait was introduced to novel art later than in other Arab countries. In the 1950s, there was only one work published in the country. In the following years, this number has continued to increase in number and fold. Another feature of Kuwaiti novel is that women writers have a wide place in this region. Women have written many works in the field of the novel as a result of a social development. Saud Alsanousi, the young and new face of modern Kuwaiti literature in our research, became the first Kuwaiti writer to win The International Prize for Arabic Fiction (Booker) in 2012 with his novel Sâḳu'l-Bâmbû.