Stokların muhasebeleştirilme esaslarının vergi mevzuatı ve muhasebe standartları kapsamında incelenmesi: Türkiye ve Afganistan uygulamalarının karşılaştırılması
Investigation of inventory accounting principles in term of tax legislation and accounting standards: Comparison of Turkey and Afghanistan
- Tez No: 599334
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇKİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stoklar, TMS-2, Vergi Usul Kanunu, Afganistan Gelir Vergisi Kanunu, Inventories, TAS-2, Turkey Tax Procedure Law, Afghanistan Income Tax Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisini; ekonomi, siyasi ve teknoloji gibi her alanda görebilmek mümkündür. Küreselleşme ile birlikte ülkelerarası sermaye hareketlerinin de serbestleşmesi, ülkelerarası bilgiye ihtiyacı arttırmış, kullanıcılar için belirli bir raporlama ve muhasebe sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Bu durum sonucunda ilgililer için doğru, anlamlı, anlaşılabilir ve ihtiyaç duydukları bilgileri karşılamak amacı ile çeşitli muhasebe standartları ve muhasebe ilkeleri düzenlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, stokların muhasebeleştirilme esaslarını; Türk Vergi Usul Kanunu (VUK), Afganistan Gelir Vergisi Kanunu (AGVK), Stoklar Standardı (TMS-2) ile Türkiye'de uygulanmakta olan Tekdüzen Muhasebe Sistemi çerçevesinde incelemek ve stoklar ile ilgili düzenlemeler hakkında bilgi vermek olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada öncelikle stokların değerleme ilkeleri açıklanmış, daha sonra ise stoklarla ilgili özellik arz eden durumlar her üç düzenleme açısından incelenmiştir. Son olarak stokların muhasebeleştirme sürecinde yer alan yöntem ve uygulamalar karşılaştırılmak suretiyle farklılıklar ile benzerlikler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays it is easy to see the impacts of globalization in the world economics, politics and technologies. With the globalization and liberalization movement of capitals the need for information and a specific reporting and accounting system has increased. In order to provide accurate, meaningful and understandable information, various accounting standards and accounting principles have been arranged. The aim of this study is to investigate the principles of inventory accounting according to Turkey tax legislation, Afghanistan tax law, International accounting standards, uniform accounting system and giving information about these regulations. This study examined, first the valuation principles of inventories. Secondly the situations that are related to inventories were reviewed in terms of all mentioned regulations and finally, the difference analysis has been made by comparing the methods and applications in the accounting process of the inventories in all three regulations.