Sürtünme karıştırma kaynağının farklı kalınlıktaki alüminyum parçalara uygulanması
Friction mixing welding at different thickness application to aluminum parts
  1. Tez No: 599397
  2. Yazar: OZAN DOKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN EROL AKATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme karıştırma kaynağı, takım dönme hızı, alüminyum alaşımı, mekanik özellikler, mikro yapı, Friction mixing welding, tool rotation speed, aluminum alloy, mechanical properties, microstructure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Sürtünme karıştırma kaynağı katı bir hal olan yeni birleştirme işlemidir. Bu kaynak yöntemi havacılık, otomotiv, gemi taşımacılığı, makine endüstrisinde ve raylı sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem klasik kaynak yöntemlerinin birleştirilmesi zor yüksek mukavemetli alüminyum alaşımları ile diğer metal alaşımların birleştirilmesi ile kullanılabilmektedir. Tez kapsamında sürtünme karıştırma kaynağı ile kaynak edilebilen ve kaynaklı bağlantılar ile mekanik özelliklerine takım pim profilin, takım dönme hızının ile takım ilerleme hızının etkisi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Farklı alüminyum parçalar kullanılarak kaynak işlemi gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkarılan numunelerin yapısal incelemeleri yapılmış, sertlik ölçme ve basma değerleri ölçülmüştür. Bu sonuçlar ile birleştirme işlemi gerçekleştirilen kaynaklı alüminyum parçalar daha iyi sonuçlar verdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Friction mixing welding is a new joining process, which is a solid state. This welding method is widely used in aerospace, automotive, ship transport, machinery industry and rail systems. This method can be used by combining high strength aluminum alloys and other metal alloys which are difficult to combine with conventional welding methods. In this thesis, it is aimed to investigate the effect of tool pin profile, tool rotation speed and tool feedrate on mechanical properties which can be welded with friction mixing welding and welded connections. Different aluminum parts were welded. Structural investigations of the samples were performed and hardness measurement and compression values were measured. With these results, it was determined that welded aluminum parts which performed the joining process gave better results.