Self-help rural housing as contemporary vernacular architecture in cases of Yuva, Çuva, Turnarado, and Umcali
Çağdaş yerel mimarlık örneği olarak self-help kırsal konut uygulamaları: Yuva, Çuva, Turnarado, ve Umcalı
  1. Tez No: 599457
  2. Yazar: SEPEHR ROSHANSHOMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Mimari, Self- Help (Kendi Kendine Yardım), İnsan-Doğa, Vernacular Architecture, Self-help, Man-Nature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez, kendine özgü yerel konut uygulamalarının örnek olay incelemesiyle, yani Yuva, Çuva, Turnarado ve UMCALI gibi seçilmiş çağdaş yerel mimari yaklaşımlar ile çağdaş yerel mimariyi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Türkiye'den seçilen örnekler arasında Yuva ve Çuva Antalya Alakır vadisinde, Turnarado ve UMCALI Gökçeada'da (Imbros) inşa edilmiştir. Yerel mimari, doğaya uygun yerel olanakları kullanarak mimari problemleri çözme olarak tanımlanmıştır. Tarih boyunca yerel halk, barınma ihtiyacını karşılamak için yerel mimariyi kullanagelmiştir. Buna kıyasla, endüstriyel uygulamalar uygulanırken insan-doğa ilişkisinin kalitesi farklılıklar göstermektedir. Çalışma,“İnsan yapımı ve doğal çevre arasında bir denge oluşturmak için, yerel topluluklar, kendi kendine yardım yöntemi ile konut üretimine nasıl yönlendirilir?”sorusunu cevaplamayı amaçladı. Çalışmanın söz konusu örneklerde yerellik kavramının var olan durumu ölçülecektir. Kendi kendine yardım yöntemi ile uygulanan yerel konutların uygulama sürecindeki ve sonuç üründeki benzerlikleri açıklanmıştır. Değerlendirme plan organizasyonu, dış kabuk, yapı sistemi, malzeme, doğal enerji ile, yapım surecine katılımcılar kriterleri üzerinden yapılacaktır. Benzerliklerin yorumlayıcı bir şekilde değerlendirilmesi yoluyla, sürdürülebilir sonuçları elde etmek için yerel mimariyi uygularken dikkate alınması gereken hususlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at analyzing the contemporary vernacular architecture by the case study of practices in self-help housing: selected contemporary vernacular architectural approaches, namely Yuva, Çuva, Turnarado, and UMCALI. Yuva and Çuva have been built in Alakır valley in Antalya in Turkey, and Turnarado and UMCALI in Gökçeada (Imbros) in Turkey. The vernacular architecture defined as solving architectural problems using local availabilities in tune with nature. All through history, indigenous people used vernacular architecture to answer the human need for shelter. When compared to industrial practices, the quality of human-nature relation shows differences. The study aimed to answer the question of“How to empower local communities to encourage self-help housing through a balanced vision between human-made and natural environment?”The contemporary situation of the concept in the mentioned cases of the study will be measured to unveil the similarities of the process of the implementation of self-help housing. The evaluation will be under six indicators of plan organization, enclosure, structure, material, natural energy, and construction participants. Through interpretative evaluation of the similarities, considerable aspects while practicing vernacular architecture to achieve sustainable outcomes will be defined to answer the question of the thesis.