Director of the 'spring': İrfan Tözüm an analysis of his cinema
'İlkbaharın' yönetmeni: İrfan Tözüm, sinemasının analizi
  1. Tez No: 599497
  2. Yazar: MÜFİT MERT BALAK
  3. Danışmanlar: PROF. NİLAY ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İrfan Tözüm, Auteur Teorisi, Türk Sineması, Yönetmen, Sinema, İrfan Tözüm, Auteur Theory, Turkish Cinema, Director, Cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, Auteur Teori açısından İrfan Tözüm Sineması ele alınmaktadır. Çalışmada, İrfan Tözüm'ü auteur yönetmen yapan bir özellik olan sinemasında insan konusunu temel alışı üzerinde durulmaktadır. İnsan konusunun Tözüm Sineması'nın film diline ne şekilde yansıyıp, karşılık bulduğu, ne şekilde işlendiği incelenmektedir. Çalışmada ayrıca, İrfan Tözüm Sineması'nın Türk Sineması'ndaki yeri, önemi ve sinemaya katkıları değerlendirilecektir. Ayrıca, Tözüm'ün filmlerinde kullandığı zaman ve mekân seçimlerinin film dilinde oluşturduğu bütünlük üzerinden tespitler yapılacaktır. İrfan Tözüm'ün kendi tarzını filmlerine nasıl yansıttığı detaylı olarak incelenecektir. Çalışmada Tözüm'ün, filmlerinde, izleyicileri düşünmeye ve çözüm bulmaya yönelten karakterisitik film anlatısı özelliği üzerinde durulacaktır. Tözüm Sinemasının karakteristik anlatısında bulunduğu tespit edilen tüm özellikler, Tözüm'ün bir auteur yönetmen olması, yönetmenliğini yaptığı yedi filmin analizi üzerinden değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the works of director İrfan Tözüm and his Cinema is discussed in terms of the Auteur Theory. In this work, one of an important feature which makes İrfan Tözüm an auteur director that his emphasizing the human being subject in his films, is focused on. The way how the human subject is reflected, treated and formed in the film language of Tözüm Cinema is also processed. In the study, the place, the importance and the contribution of İrfan Tözüm's Cinema in Turkish Cinema are also evaluated. In addition, Tözüm's usage of the time and the space in his film narration are described. İrfan Tözüm's reflecting his own style to his film narrative is also examined detailedly. In the study, one of the basic features of Tözüm's characteristic narrative feature which provides his audience to think, to look for the solutions is focused. All the features which are identified in the characteristic narrative of Tözüm Cinema are evaluated through the analysis of seven films directed by Tözüm as an auteur director.