Örgüt kuramında modernden postmoderne geçiş: Toplam kalite yönetimi
Transition from modern to postmodern in organizational theory: Total quality management
- Tez No: 599517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİNA KAYIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Postmodernizm, Modern Örgüt Kuramı, Postmodern Örgüt Kuramı, Toplam Kalite Yönetimi, Modernism, Postmodernism, Modern Organisation Theory, Postmodern Organisation Theory, Total Quality Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Rönesans ve Reform hareketleriyle başlayan modern çağ, akıl ve bilimle her türlü sorunun üstesinden gelinebileceği fikrine sahip Batı kültürünün bir dönem temel inancı olmuştur. Aydınlanma Dönemiyle hız kazanan fikir, Sanayi Devrimiyle birlikte geleneksel toplum kurallarını kendininkilerle değiştirmiştir. Modern toplum projesiyle oluşturulan yeni kurallar evrensel doğruya ulaşma, merkeziyetçilik gibi aydınlanmacı yolda ilerlemeci ilkelerle ideallerini gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Bu ilkeler doğrultusunda oluşan modern toplumun inanç ve yöntemleri, teknolojinin gelişmesi ile küreselleşme olgusunun ekonomik ve kültürel yansımaları sonucunda yeni oluşumlar karşısında sorgulanır hale gelmiştir. Modernin eleştirisi olarak gelişen tüm bu sorgulamalar postmodern adlandırmasıyla literatürde yerini almıştır. Yeni düşünce tarzının temel ilkeleri belirsizlik, yerellik, parçacılık, çoğulculuk olarak kendini göstermiştir. Toplumsal ve yönetsel anlamda bu özellikleri taşıyan modern toplumun örgüt modeli, rasyonelliğin, evrenselliğin ve ilerlemeciliğin yansıması olan Fordizmdir. Zaman içerisinde, modernleşmeye yapılan sorgulamalar doğal olarak bu düşünce şeklinin yönetim ve örgüt kuramına da yapılır hale gelmiştir. Böylece, Taylor'la başlayan Fordist örgüt modeli daha esnek bir modele evrilmiştir. Postmodernizmin örgüt kuramındaki temel yansımaları ise bürokrasi karşıtlığı, parçalanma, farklılıkların giderilmesi ve çoğulculuk olmuştur. Tam da bu ilkeler kalitenin ve müşteri memnuniyetinin ön plana çıkarıldığı Toplam Kalite Yönetimini (TKY) çağrıştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bu çağrışımın ne kadar gerçekliği yansıttığını tespit etmektir. TKY, postmodern bir yaklaşımı mı yoksa modern bir yönetim tarzını mı yansıtmaktadır sorusu bu çalışmanın temel sorunsalını oluşturmaktadır. Bu sorunsala cevap bulabilmek amacıyla gerekli literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The modern era beginning with The Renaissance and Reform movements is the key belief of West culture which has the idea of overcoming every kind of problems thanks to intelligence and science. The idea accelerating with Enlightment Period exchanges traditional society rules for its own rules with the advent of Industrial revolution. The new rules formed with modern society project aim to implement its ideals in enlightened way with progressive principals such as reaching universal truths ,centralization. Believes and methods of the modern society formed in accordance with these principals, become highly questionable as a result of progress in technology and ecnonomical and cultural reflections of globalisation phenomenon. As a criticism of the modern, all these questions took part in literature by the name of postmodern. Basic principals of this new way of thinking disinguish itself as uncertanity, locality, partialism, pluralism The organizational model of modern society, which has these characteristics in the social and managerial sense, is Fordism, which is the reflection of rationality, universality and progressivism. In time, queries about modernization have normally been run about the management and organization theory of this way of thinking. Thus, the model of Fordist organization beginning with Taylor evolved into a more flexible model. The main reflections of postmodernism in organizational theory are anti-bureaucracy, fragmentation, elimination of differences, and pluralism. These principles remain Total Quality Management (TQM), where quality and customer satisfaction are featured. The purpose of this study is to determine quantity of reality this connotation reflects. The question of whether TQM reflects a postmodern approach or a modern management style constitutes the main problematic of this study. To find answers against this problem, the essential literature review is made.