Polis sapmasına karşı polis bütünlüğü perspektifinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti polis örgütü
Turkish Republic of Northern Cyprus police organization from the perspective of police integrity Against police deviance
- Tez No: 599539
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Polis Bütünlüğü, Polis Sapması, Polis Disiplin Suçu, Polis Yolsuzluğu, Polis Suçları, Polis Örgütü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Police Integrity, Police Deviance, Police Misconduct, Police Corruption, Police Crimes, Police Organization, Turkish Republic of Northern Cyprus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Bu araştırma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Polis Örgütünde polis sapma davranışlarına karşı gösterilen tahammülsüzlüğün örgütsel olarak ne düzeyde olduğunu, bu düzeyin polis mensuplarının bireysel/mesleki ve grupsal/birimsel özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve eğer farklılaşmışsa bu farkın kaynağının ne olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırma tarama türündedir. Veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde“Polis Bütünlüğü Ölçeği”yer almaktadır. Bu ölçek, farklı polis sapma davranışlarının tasvir edildiği on bir adet varsayımsal senaryo içermektedir. Her bir senaryonun altında, katılımcıların polis bütünlüğü düzeylerini yedi farklı yönden ölçmek üzere tasarlanan aynı yedi adet soru yer almaktadır. Anketin ikinci bölümünde araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Anketin uygulanmasında ölçüt örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini KKTC Polis Örgütünde görevli 1926 polis; örneklemini ise 1767 polis oluşturmaktadır. Anketler uygulanıp toplandıktan sonra yapılan analiz neticesinde 1162 geçerli anket elde edilmiştir. Anket verilerinin analizinde betimsel, ilişkisel ve fark analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, KKTC'de örgütsel boyutta polis bütünlüğünden, polis bütünlüğünün ölçülen yedi yönünden de; (1) en fazla sapma gösteren davranışların; Senaryo 4: Esnaftan bayram, yılbaşı hediyesi kabulü; Senaryo 10: Araba hırsızına karşı aşırı güç kullanımı; Senaryo 1: Görev haricinde güvenlik sistemi işi yapma; Senaryo 8: Alkollü meslektaş kazasını rapor etmeme ve Senaryo 2: Esnaftan bedava yiyecek, içecek kabulü olduğunu; (2) orta düzeyde sapma gösteren davranışların; Senaryo 7: Amirin, şahsi aracına bakım yapması karşılığı memuruna tatil izni önermesi ve Senaryo 9: Barın kapanma saatini görmezden gelip bedava içki kabulü olduğunu ve son olarak (3) en az sapma gösteren davranışların; Senaryo 5: Olay mahallinden saat hırsızlığı; Senaryo 11: Bulunan cüzdan içerisinden hırsızlık; Senaryo 3: Hız yapan motosiklet sürücüsünden rüşvet alma ve Senaryo 6: Oto tamircisinden % 5 komisyon alma olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca araştırma grupsal/birimsel boyutta, grupların/birimlerin polis bütünlüğü düzeylerinin farklılaştığını; merkez örgütünün taşra örgütünden, Gazimağusa Polis Müdürlüğünün diğer İlçe Polis Müdürlüklerinden ve“siyasi/istihbarat”birimlerinin diğer polis birimlerinden genel olarak daha fazla polis bütünlüğüne sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Son olarak araştırma bireysel/mesleki boyutta da, polis mensuplarının polis bütünlüğü düzeylerinin farklılaştığını; kadın polislerin erkek polislerden, elli ve üzeri yaş grubundaki polislerin diğer yaş gruplarındaki polislerden, toplam çalışma süresi yirmi yıldan fazla olan polislerin diğer toplam çalışma süresi gruplarındaki polislerden, polis çavuşu ve müfettiş muavini rütbelerindeki polislerin polis memuru rütbesindeki polislerden, amir statüsündeki polislerin memur statüsündeki polislerden, mesai çalışan polislerin 24/48 saat esasına göre vardiya usulü çalışan polislerden ve aylık maaşı daha yüksek olan polislerin aylık maaşı daha düşük olan polislerden genel olarak daha fazla polis bütünlüğüne sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında KKTC Polis Örgütü polis mensuplarının polis bütünlüğü düzeylerini arttırmak için neler yapılabileceği ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the organizational level of intolerance against the police deviance behaviors in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) Police Organization, whether this level differs according to the individual/professional and group/unit characteristics of the police officers and if so, what is the source of this difference. This research, which used quantitative research method, is in survey model. Questionnaire was used as data collection technique. The questionnaire consists of two parts. In the first part of the questionnaire,“Police Integrity Scale”is included. This scale includes eleven hypothetical scenarios in which different police deviance behaviors are depicted. Under the each scenario, there are the same seven questions which designed to measure police integrity levels of the participants in seven different ways. In the second part of the questionnaire,“Demographic Information Form”prepared by the researcher was used. The criterion sampling method was used in the application of the questionnaire. The population of the study was composed of 1926 police offices in TRNC Police Organization; while the sample size is 1767 police officers. After the questionnaires were applied and collected, 1162 valid questionnaires were obtained as a result of the analysis. Descriptive, relational and difference analyses were used in the analysis of the survey data. The results of the research revealed that in TRNC, from police integrity in organizational dimension to seven measured aspects of police integrity; (1) the most deviated behaviors are; Scenario 4: Holiday gifts from merchants; Scenario 10: Excessive force on car thief; Scenario 1: Off-duty security system business; Scenario 8: Cover-up of police driving under the influence; (2) medium level deviated behaviors are; Scenario 7: Supervisor grants holiday in exchange for car tune-up and Scenario 9: Free drinks to ignore late bar closing; and finally (3) the least deviated behaviors are; Scenario 5: Crime scene theft of watch, Scenario 11: Theft from found wallet, Scenario 3: Bribe from speeding motorist, Scenario 6: 5% Kickback from auto repair shop. In addition, the research also showed that in groups/units dimension, police integrity levels of the groups/units differed; it also revealed that in general, there is more police integrity in central organization than rural organisation, more in Famagusta Police Directorate than other district directorates, and more in political/intelligence units than other units. Finally, the research revealed that the police integrity levels of the police officers differed in an individual/professional level; police integrity level is; more in female police officers than male police officers, more in police officers in the age group of fifty and above than police officers in other age groups, more in police officers who served more than twenty years in service than other groups with different serving years, more in police officers in the rank of police sergeant and sub-inspector than the police officers in the rank of police constable, more in police officers with the status of supervisor than the police officers with no supervisor status, more in police officers working on shifts on a 24/48 hour basis from the police officers working on regular shifts, more in police officers having higher salaries than police officers having lower salaries. In the conclusion part of the study, suggestions were presented about what can be done to enhance the police integrity levels of the police officers of the TRNC Police.