Kent imgesi bağlamında Burdur'un kent kimliği
The urban identity of Burdur in the context of urban image
  1. Tez No: 599538
  2. Yazar: ÇİĞDEM COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAYIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Kimliği, Kent İmgesi, Burdur, City, Urban identity, city image, Burdur
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Burdur'un kent kimliği, kent imgeleri bağlamında incelenmiştir. Burdur'un sahip olduğu tarihi, kültürel, doğal ve fiziki değerleri incelenmiş ve kent kimliğinin oluşmasındaki önemi üzerinde durulmuştur. Kent kimliğini oluşturan imgelerin, kent imgesi kuramı bileşenlerine göre sınıflandırılması yapılmış ve bu imgeler incelenmiştir. Bu sınıflandırma Kevin Lynch'in kent imgesi kuramına göre yapılmıştır. Burdur'un kent imgelerini sınıflandırmak için; Burdur'un kent kimliği ve kent kimliğinin tanıtılması üzerinde etkileri olan kişiler belirlenmiştir. Belirlenen paydaşlarla mülakat yöntemi ile görüşme yapılarak görüş ve önerileri alınmıştır. Bu görüşmeler sonucunda kent imgesi kuramına göre sınıflandırma yapılmıştır. Bu sınıflandırma ile kent için; kent kimliğini oluşturan imgelerin belirlenmesi, farkında olunması, halkın ve yerel yönetimlerin bu belirlenen imgelere göre kenti şekillendirmesi gibi faydalar sağlanabilir mi sorusuna cevap aranmıştır. Paydaşlarla yapılan görüşmeler sonucunda ulaşılan kent imgesi kuramına göre sınıflandırmanın, kent kimliğini belirleyen imgelerin farkındalığı ve kentin tanıtımı açısından fayda sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan bu sınıflandırmanın, halkın kenti şekillendirirken kent kimliğini oluşturan bu imgelere göre şekillendirmesi ve bu imgeleri koruması açısından fayda sağlayacağı görüşlerine ulaşılmıştır. Yerel yönetimlerin de şehir planlaması yaparken, kent ile ilgili önemli bir karar alırken, kent için projeler ve faaliyetler gerçekleştirirken sınıflandırılan bu imgelere göre hareket etmesi, kentin kimliği için önemli olan bu imgeleri koruyup tanıtması gibi faydalar sağlayacağı görüşlerine ulaşılmıştır. Bu çalışma ile kentlerin kimliklerinin farkındalığı ve korunması için kent kimliğini belirleyen imgelerin sınıflandırılmasının yapılmasının faydaları üzerinde durulmuş ve Burdur'un kent imgeleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the city identity of Burdur is examined in terms of city images. The historical, cultural, natural and physical values of Burdur are examined and their importance for the city identity is emphasized. Images of city identity were classified according to the components of city image theory and these images were examined. This classification was made according to city image theory of Kevin Lynch. To classify the city images of Burdur; people who had an influence on the city identity of Burdur and had an effect on the promotion of the city identity were identified. Interviews with selected participants were made by interview method and their opinions and suggestions were taken into consideration. As a consequence, classification was made according to city image theory. Through this classification, an answer has been sought to the question“Is it possible to provide such benefits to the city's formation by the governors as determining the images that form the city identity, being recognized of them, the people and the governors' formatting the city”according to these determined images. As a result of the interviews, it was determined that the classification would be useful for the awareness of the city images and promotion of the city. Moreover, this classification would be beneficial for the public in terms of shaping the city according to these images and protecting them. Consequently, if the local authorities act according to these classified images while making city planning, making an important decision about the city, carrying out projects and activities for the city, it protects and promotes these images which are important for the identity of the city. In the present study, the city images of Burdur are examined and the advantage of classification of the images that form the city identity are emphasized to aware and protect of the identities of the cities.