Sınıf öğretmeni adaylarının epistemolojik inançları ile akademik motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relaionship between epistemologic beliefs and academic motivations of primary school teacher candidates
- Tez No: 599637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pre-service primary school teacher, pre-service teacher, epistemological beliefs, academic motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, sınıf öğretmeni adaylarının epistemolojik inançlarının ve akademik motivasyonlarının cinsiyet, akademik not ortalaması, ailenin yaşadığı bölge, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu ve bölümden memnun olma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılığın varlığının ve ilişkisinin incelendiği ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Çalışmanın örneklemini ise, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sınıflandırılmış bölge birimlerinde yer alan 26 devlet üniversitesinin 2016-2017 eğitim- öğretim yılında, Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalında, 4. sınıfta öğrenim gören 1613 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan öğretmen adaylarının epistemolojik inançlarını belirlemek üzere Epistemolojik İnanç Ölçeği, akademik motivasyonlarını belirlemek üzere Akademik Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılara ait demografik özellikleri belirlemek amacıyla kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans ve ortalama; değişkenlere göre epistemolojik inanç ve akademik motivasyonları arasında anlamlı farkın olup olmadığını belirlemek için t-Testi, tek yönlü varyans analizi; epistemolojik inanç ve akademik motivasyon arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi; epistemolojik inançların akademik motivasyonu yordama gücünü bulmak için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; Sınıf öğretmeni adaylarının epistemolojik inançlarının gelişmiş/olgunlaşmış olduğu tespit edilmiştir. Akademik motivasyon düzeylerinin ise ortalamanın üstü düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının cinsiyet değişkenine göre epistemolojik inanç düzeylerinde, kadın öğretmen adayları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Akademik motivasyon düzeylerinde, içsel ve dışsal motivasyon düzeylerinde kadın öğretmen adayları lehine anlamlı fark bulunurken, motivasyonsuzluk alt boyutunda erkek öğretmen adayları lehine anlamlı fark bulunmuştur. Sınıf öğretmeni adaylarının akademik not ortalaması değişkenine göre epistemolojik inanç düzeylerinde, öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna inanç alt boyutunda ve tek bir doğrunun var olduğuna inanç boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Akademik not ortalaması değişkenine göre akademik motivasyon ve tüm alt boyutlarda anlamlı fark tespit edilmiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının ailenin yaşadığı bölge değişkenine göre epistetemolojik inanç düzeylerinde ve öğrenmenin çabaya bağlı olduğuna inanç alt boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Ailenin yaşadığı bölge değişkenine göre akademik motivasyon, içsel ve dışsal motivasyon alt boyutlarında anlamlı fark tespit edilmiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının anne eğitim durumu değişkenine göre epistemolojik inanç düzeylerinde, öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna inanç alt boyutunda ve tek bir doğrunun var olduğuna inanç boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Anne eğitim durumu değişkenine göre akademik motivasyon ve tüm alt boyutlarda ise anlamlı farklılaşma görülmemiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının baba eğitim durumu değişkenine göre epistemolojik inanç düzeylerinde anlamlı fark tespit edilmemiştir. Epistemolojik inançların tek bir doğrunun varlığına inanç alt boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Baba eğitim durumu değişkenine göre akademik motivasyon, içsel motivasyon ve motivasyonsuzluk alt boyutlarında anlamlı farklılaşma görülmemiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının bölümden memnun olma durumu değişkenine göre epistemolojik inanç düzeylerinde ve öğrenmenin çabaya bağlı olduğuna inanç alt boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Bölümden memnun olma durumu değişkenine göre akademik motivasyon ve tüm alt boyutlarda anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Dolayısıyla sınıf öğretmeni adaylarının epistemolojik inanç düzeyleri ile akademik motivasyon düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmeni adaylarının epistemolojik inançlarının, akademik motivasyonlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda elde edilen tüm bulgular sonucunda, bireyin öğrenmeye motive olmasının akademik başarıyı etkilediği görülmüştür. Bunun yanında çalışmada akademik motivasyonu etkileyen çeşitli değişkenler ele alanmış ve incelenmiştir. Akademik başarıyı arttırmak ve gelecekte başarılı eğitim - öğretim gerçekleştirebilecek öğretmenler yetiştirebilmek için, akademik motivasyonu olumsuz etkileyen değişkenlerin etkisini en aza indirmek önem teşkil etmektedir. Bunun içindir ki kendini içinde bulunduğu çağa göre geliştiren, öğrenmeye açık ve alanında başarılı öğretmenlerin, her yönden donanımlı ve başarılı yeni nesiller yetiştirebileceğini söyleyebiliriz. Anaktar kelimeler: Sınıf öğretmeni adayı, öğretmen adayı, epistemolojik inanç, akademik motivasyon.
Özet (Çeviri)
The current study employing the relational survey model aims to investigate whether the pre-service classroom teachers' epistemological beliefs and academic motivation vary depending on the variables of gender, grade point average, the region where the family lives, mother's education level, father's education level and the state of being satisfied with the department attended. The sample of study, Turkey Statistical Institute in the place where the regional units classified 26 state universities in 2016-2017 academic institutions, the Faculty of Education Classroom Training Department, for 1613 teachers nomination studying in the 4th grade. Epistemological Belief Scale was used to determine the epistemological beliefs of the prospective teachers and Academic Motivation Scale was used to determine their academic motivations. Moreover, a personal information form was used to determine the demographic features of the participants. In the analysis of the collected data, percentages, frequencies and means were used; t-test and One Way ANOVA were used to determine whether the pre-service teachers' epistemological beliefs and academic motivation vary significantly depending on the variables; correlation analysis was used to determine the correlation between epistemological beliefs and academic motivation and regression analysis was used to determine the extent to which epistemological beliefs predict academic motivation As a result of the findings obtained in the current study; It was concluded that the pre-service classroom teachers' epistemological beliefs are sophisticated/mature. Their academic motivation level was found to be over the medium. The pre-service classroom teachers' epistemological beliefs were found to be varying significantly depending on gender in favour of the female participants. While a significant difference was found in favour of the female pre-service teachers in academic motivation and intrinsic and extrinsic motivation levels, a significant difference was found in the sub-dimension of demotivation in favour of the male teachers. The pre-service classroom teachers' epistemological beliefs were found to be varying significantly depending on their grade point average in the sub-dimensions of believing that learning depends on talent and believing that there is single truth. The pre-service teachers' academic motivation and all its sub-dimensions were found to be varying significantly depending on grade point average. The pre-service classroom teachers' epistemological beliefs were found to be varying significantly depending on the region where the family livesin the sub-dimension of believing that learning depends on effort. The pre-service teachers' academic motivation and its intrinsic and extrinsic motivation sub-dimensions were found to be varying significantly depending on the region where the family lives. The pre-service classroom teachers' epistemological beliefs were found to be varying significantly depending on mother's education level in the sub-dimensions of believing that learning depends on talent and believing that there is single truth. Their academic motivation and its all sub-dimensions were found to be not varying significantly depending on mother's education level. The pre-service classroom teachers' epistemological beliefs were found to be not varying significantly depending on father's education level. In the sub-dimension of believing that there is single truth, a significant difference was found. Their academic motivation and its sub-dimensions were found to be not varying depending on father's education level. A significant difference based on the state of the pre-service classroom teachers' satisfaction with the department attended was found in their epistemological beliefs and the sub-dimension of believing that learning depends on effort. Their academic motivation and all its sub-dimensions were found to be varying significantly depending on the state of satisfaction with the department attended. Thus, it was concluded that there is a significant correlation between the pre-service classroom teachers' epistemological beliefs and academic motivation. It was also found that the pre-service classroom teachers' epistemological beliefs are a significant predictor of their academic motivation. As a result, it was concluded that the individual's motivation to learn affects his/her academic success. In addition, in the current study, different variables affecting the academic motivation were addressed and analyzed. It is important to minimize the effect of variables that negatively affect the academic motivation to train teachers who will be able to deliver effective and successful education and instruction in the future. Thus, it can be said that teachers who can keep up with the developments of the modern age, are open to learning and successful in their subject area can educate qualified and successful generations.