Kırsal yaşam alanlarının dönüştürülmesinde enerji etkin yapı kabuğu sistemlerinin irdelenmesi
Evaluation of energy efficient building envelope systemsfor transformation of rural living areas
- Tez No: 599713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY ÇETİNER ÖZDEMİR, PROF. DR. NİHAL ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal dönüşüm, tersine göç, enerji etkin yapılar, güneş enerjisi, yapı kabuğu bileşenleri, Rural transformation, reverse migration, energy efficient building, solar energy, structure shell components
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İnsanlığın temel ihtiyaçları arasındaki barınma ihtiyacının zaman içerisinde şekillenmesi sonucu oluşan yaşam alanlarının, sosyo-ekonomik şartların değişmesine bağlı olarak ortaya çıkan kırsaldan kente göç, hem kalkınma problemleri açısından hem de çarpık kentleşmeler açısından önemli gelecek sorunlarımızdan birisidir. Sorunun çözümünün önemli bir bileşeni olarak, kırsal alan yaşam konforunun geliştirilmesi ve kente göçün engellenmesi için kırsal alanların dönüştürülmesi mimari kapsamda değerlendirilmelidir. Kırsal dönüşüm yaklaşımlarının sürdürülebilir gelişim süreçlerine olan etkisi bireysel, toplumsal ve sonrasında küresel ölçekte ortaya çıkmaktadır. Bireysel kullanımına yönelik yapı bileşenleri ile başlayan değişimler, yönetsel faktörler desteğinde toplumsal dönüşümlere yol açar. Bu çalışmada, küresel ölçekte ekolojik, enerji etkin ve daha yaşanabilir bir dünya anlamına gelen kırsal dönüşüm çalışmaları üzerinde durulmuş ve yapılardaki güneş enerjisinden faydalanmanın etkisi üzerine tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The need for shelter has been one of the basic needs of human being and has been shaped in years as our living areas. The changes in socio-economic conditions have changed our lives dramatically and have resulted in movement from rural to urban areas. In the end, migration and irregular urbanization have become one of the most important problems of human for today and tomorrow. The possible solution scenarios should be handled by an architectural point of view in order to improve rural living conditions and prevent migration to urban areas. This study focuses on the rural transformation which may mean a more ecological and sustainable world, by using solar energy in structure shell components.