Doğal havalandırmalı plastik serada bazı iklim parametrelerinin Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) ile belirlenmesi: Hatay ili örneği
Determination of some climate parameters in natural ventilated plastic greenhouse with computational fluid dynamics (CFD): The case of Hatay province
- Tez No: 599788
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, Havalandırma, HAD, Greenhouse, Ventilation, CFD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET DOĞAL HAVALANDIRMALI PLASTİK SERADA BAZI İKLİM PARAMETRELERİNİN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ (HAD) İLE BELİRLENMESİ: HATAY İLİ ÖRNEĞİ Tüm dünyada olduğu gibi serada bitki yetiştiriciliği ülkemiz için de önemlidir. Seralar tüm yıl boyunca bitki yetiştirme imkânının olması yanı sıra sağladığı istihdam sayesinde de tercih edilen ve önem gösterilmesi gereken bir yapıdır. Serada bitki yetiştirebilmek için uygun havalandırma şartlarının sağlanması gerekmektedir. Bunun için sera içerisindeki sıcaklık, nem ve çiylenme gibi değerler kontrol altında tutulmalıdır. Bu çalışmada; Hatay ilindeki yay çatılı plastik örtülü sera içerisindeki sıcaklık, nem ve çiylenme gibi iklimlendirme parametrelerinin ölçümleri yapılmıştır. Kavun yetiştirilen serada sıcaklık ve nem ölçüm cihazları ile yapılan ölçümler değerlendirilmiş ve seranın yeterli havalandırma kriterlerine sahip olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) – Ansys programı ile seranın çizimi yapılmıştır. Sera içerisindeki sıcaklık ve nem ölçümleri sonucunda; sıcaklık 15-54°C ve oransal nemi ise %22-87 arasında değişim göstermiştir. Üretim dönemi (1 Mayıs-10 Haziran) dış ortam ortalama sıcaklığı 24.3°C ve oransal nemi %58.8, sera iç ortamı ortalama sıcaklığı 25.6°C ve oransal nemi %63.7 ölçülmüştür. Ölçüm verilerinden çıkarılan grafiklerle Ansys programından elde edilen değerler yorumlanmıştır. Sonuç olarak seradaki havalandırmanın yeterliliği incelenmiş ve bölgeye uygun çatı tipi ve örtü materyali hakkında öneriler yapılmıştır. 2019, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SOME CLIMATE PARAMETERS IN NATURAL VENTILATED PLASTIC GREENHOUSE WITH COMPUTATIONAL FLUID DYNAMICS (CFD): THE CASE OF HATAY PROVINCE As in the whole World, plant growing in the greenhouse is also important for our country. Greenhouse are a preferred and important structure due to the possibility of growing plants throughout the as well asthe employment they provide. In order to grow plants in the greenhouse, proper ventilation conditions must be provided. For this, volues such as temperature, humidity and dew in the greenhouse should be kept under control. In this study; Measurements of air conditioning parameters such as temperature, humidity and dew in a greenhouse with quonset roof and plastic covered in Hatay province were measured. Measurements made with temperature and humidity measuring devices in the melon grown greenhouse were evaluated and it was investigated whether the greenhouse had adequate ventilation criteria. In addition, the drawing of the greenhouse was drawn with the Computational Fluid Dynamics program and the distribution of temperature and humidty in the greenhouse was observed. In addition, the drawing of the greenhouse was made with Computational Fluid Dynamics (CFD) – Ansys program. As a result of temperature and humidity measurements in the greenhouse; temperature was between 15-54 ° C and the relative humidity was between 22-87%. During the production period (1 May-10 June), the average outdoor temperature was 24.3 ° C and the relative humidity was 58.8%, the average indoor temperature was 25.6 ° C and the relative humidity was 63.7%. The graphs obtained from the measurement data and the values obtained from Ansys program were interpreted. As a result, the adequacy of ventilation in the greenhouse was investigated and recommendations were made about the roof type and covering material suitable for the region. 2019, 68 pages