Konya ilinde organik balıkçılık bilincinin belirlenmesi
Determination of organic fishery awareness in Konya province
  1. Tez No: 599942
  2. Yazar: ÖZNUR ÖRNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Anket, Konya, Organik balık, Su ürünleri, Fish products, Konya, Organic fish, Survey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu araştırma, tüketicilerin organik balık üretimi ve tüketimine olan düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Konya ili merkez ilçelerinde 18 yaş üstü 166'ı kadın 239'u erkek toplam 405 kişi ile yüz yüze görüşülerek bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak rastlantısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ankete katılanların % 29.18'inin deniz balığını, % 11.22'sinin tatlı su balığını, % 59.60'ının ise hem deniz hem tatlı su balığını tükettiği belirlenmiştir. Konya'da yaşayan tüketicilerin % 85.68'i organik tarım kavramından haberdar iken, organik balık yetiştiriciliğini duyanların oranı % 52.10 olarak tespit edilmiştir. Organik balık yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olanların % 61.61'i üniversite ve daha üzeri, % 21.80'i lise, % 8.06'sı ortaokul ve % 8.53'ü ilkokul mezunudur. Katılımcıların çoğunluğu organik balığın doğal, sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşünmekte ve bu sebeple organik balık tüketimine olumlu baktıklarını ifade etmekte ve organik balık yetiştiriciliğinin daha yaygın hale getirilmesini istemektedir. Elde edilen bulgulara göre, organik balık üretim ve tüketiminin arttırılması için gerekli alt yapının oluşturulması ve tüketicilerin organik balık konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the opinions of consumers about the production and consumption of organic fish. For this purpose, a survey was conducted in central districts of Konya province with a total of 405 male and 166 female, male and female aged over 18 years old. For this purpose, our survey was conducted by face-to-face interviews with a total of 405 people, 166 female and 239 male over the age of 18 in central districts of Konya.Random sampling method was used as the sampling method. It was determined that 29.18 % of the respondents consumed sea fish, 11.22 % consumed fresh water fish, and also 59.60 % consumed both marine and fresh water fish. While 85.68 % of the consumers living in Konya is aware of the concept of organic agriculture, the percentage of those who hear organic fish farming is 52.10 %. Organic fish 61.61% of those who have knowledge about farming are university and above, 21,80% high school, 8.06% middle school and 8.53% primary school graduates. The majority of the participants and thinks that organic fish is natural, healthy and delicious and therefore they are looking at organic fish consumption positively and want to do organic fish farming more common. According to the findings, it is recommended to createthe necessary infra structure for in creasing the production and consumption of organic fish and to raise the awareness of the consumers about organic fish.