The effect of project management on organizational performance – the case of ngos in Afghanistan
Proje yönetiminin organizasyon performnası üzerindeki etkisi - Afganistan STK örnek çalışması
- Tez No: 600033
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum kuruluşları, Örgütsel performans, proje yönetimi uygulamaları, proje maliyet yönetimi, Afganistan, Non-governmental organizations, Organizational performance, project management practices, project cost management, Afghanistan
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde, kar amacı gütmeyen kuruluşlar çoğu çok karmaşık bir ortamda projelerini yönetmektedir. Yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni politikaların uygulanması ve dış kaynak kullanımı, uygulama ve geliştirme için uygun sistem, organizasyonun proje girişimlerinin kilit noktaları olarak kabul edilir. Bu amaçla, işletmelerde projelerin uygulanması, farklı proje yöneticileri tarafından yürütülen çeşitli proje yönetimi uygulamaları ile gerçekleştirilir. Projeyi başarıyla tamamlama yeteneği, organizasyonel performansın başarısı olarak kabul edilir. Maliyet, zaman ve performans kalitesi tüm projelerde en önemli hedef olarak kabul edilir ve tüm bu faktörler herhangi bir projenin başarısını analiz etmek için dikkate alınması büyük önem teşkil etmektedir. Bu araştırmanın amacını yerine getirmek için önceki araştırma çalışmalarından bir anket alınmış ve çeşitli hiyerarşik seviyelerde çalışan NGO çalışanlarına anket uygulanmıştır. 260 anket Afganistan'da sivil toplum örgütü üst, orta ve düşük yönetim seviyesinde NGO da çalışanlara dağıtıldı. Toplamda, 260 anket formu dağıtılmış, geri gönderilen 230 anketten 210'u veri analizi için tutulmuştur. Anketler ayrıca hangi proje yönetimi uygulamalarının organizasyonel performansı önemli ölçüde etkilediğini ve organizasyonun daha yüksek organizasyonel performansa yol açan organizasyon projelerinin zaman, maliyet ve kalite performanslarını ölçmede kullanılmıştır. Proje yönetimi uygulamalarının örgütsel performans üzerindeki etkisinin analizi, önemli proje yönetimi uygulamaları ile örgütsel performans arasındaki ilişkiyi belirlemek için SPSS 20 ve AMOS versiyon 23 kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi (CFA) ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) veri analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen en önemli bulgular, daha iyi organizasyonel performansa yol açan projelerin başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak için çeşitli proje yönetimi uygulamalarını birbirine bağlamanın önemli olduğuydu. Ayrıca, tüm proje yönetimi eğitiminin daha iyi organizasyon el performans elde etmek için önemli olduğu tespit edildi. Zaman performansı gerisinde kalırken, maliyet ve kalite performans trendleri genel olarak beklendiği gibi gelişmiş organizasyonel performansın gerçekleştirilmesinde önemliydi. Bu Çalışma, proje yönetimi uygulamalarına dahil olmanın faydaların organizasyonel performansı arttırması nedeniyle organizasyonel performans üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışma nihayet proje yönetimi uygulamalarında iyileştirme önerileri sunmuş ve son kullanıcılara fayda sağlamak gibi diğer araştırma çalışmalarında yakın zamanda geliştirilen daha fazla organizasyon performans ölçütünü sağlamıştır, performans ölçümüne ulusal altyapıya fayda sağlanmalıdır. NGO'lara ek olarak, tüm sektörlerde proje yönetimi uygulamalarının benimsenmesine ilişkin daha fazla çalışma için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, most of the non-profit organizations are managing projects in a very complex environment. Development of new products, implementation of new policies and outsourcing, proper system of implementation and development are considered as the key project initiatives of an organization. For this purpose, implementation of projects in business entities is undertaken through various practices of project management which are carried out by different project managers every day. The capability to successfully complete the project is considered as the achievement of organizational performance. Cost, time and quality are considered as most important objectives which are important in all projects and all these factors are important to consider for analyzing the success of any project. In order to fulfill the purpose of this research, a questionnaire was adopted from previous research studies and then distributed to employees of NGOs that were working at various hierarchical levels. In total, 260 questionnaires were distributed to those employees who were working at top management level, middle management level, and low management level in targeted NGOs operating in Afghanistan. In total, 260 survey forms were distributed among the respondents whereas out of 230 returned questionnaires, 210 were retained for data analysis. The questionnaires were also used in establishing which project management practices significantly influence organizational performance and measured time, cost and quality performances of projects of the organization leading to greater organizational performance. Analysis of the impact of project management practices on organizational performance was done using confirmatory factor analysis (CFA) and structural equation modelling (SEM) data analysis using SPSS 20 and AMOS version 23 to determine the relationship between the significant project management practices and organizational performance. The key findings from the research were that it was important to link the various project management practices to realize successful completion of projects leading to better organizational performance. It was also discovered that all project management practices were found to be significant to realize better organizational performance however project cost management followed by project scope management were the most significant. Time performance lagged behind whereas the cost and quality performance trends were generally as expected and very important in realizing improved organizational performance. The study showed that engaging in project management practices had a positive impact on organizational performance as benefits accrued improved organizational performance. The study finally provided recommendations for improvement in project management practices and more organization performance metrics recently developed in other research works like benefit to end users, benefit to national infrastructure should be included for performance measurement. Recommendations were also made on areas for further studies on adoption of project management practices in all sectors in addition to the NGOs.