Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda yüksek şiddetli aralıklı antrenmanın hormonal değişim ve kemik döngüsüne etkisi
The effect of high intensity intermittent training on hormonal changes and bone turnover in postmenopausal women
  1. Tez No: 600088
  2. Yazar: SELDA YARIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KÜÇÜK YETGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, kemik döngüsü, yüksek şiddetli aralıklı antrenman, hormon
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Menopoz sonrası dönemdeki kadınlara uygulanan 6 haftalık yüksek şiddetli aralıklı antrenmanların (HIIT) hormonal değişim ve kemik metabolizmasına etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Menopoz tanısı kesinleşmiş (yaş: 53.78±3.93 yıl, BKİ:33.21± 4.98 kg/m2) 32 kadının (E=15; K=17) antropometrik ölçümleri, vücut kompozisyonları (Tanita SC 330) belirlenmiş, kan örnekleri analiz (Architect Abbott ABD, ELISA-Thermo Scientific, ABD) edilmiştir. Egzersiz grubuna kardiyolojik testlerin (Eforlu EKG) ardından, 1 hafta adaptasyon (30 dk 40-45 Rpm, Profitness 8350–R marka sabit bisiklet); 1.-2.hafta:Maks. HR rezerv % 90-95 (30 sn yük.-90 sn din.) /3 tekrar (12 dk); 3.-4.hafta:Maks. HR rezerv %90-95 (30 sn yük.-90 sn din.)/4 tekrar (14 dk); 5.-6.hafta: Maks. HR rezerv % 90-95 (30 sn yük.-90 sn din.)/5 tekrar (16 dk) olacak şekilde antrenman programı uygulanmıştır. Egzersizlerin yoğunluğu nabız ölçer (Polar M400) ile takip edilmiştir. Bulgular: Egzersiz grubunda bel, kalça çevresi, LDL, total kolesterol, trigliserid fosfor, kalsiyum (Ca++), HOMO-IR, kemik-spesifik alkalen fosfataz (ALP), tip 1 kollagen c-terminal telopeptit (CTX), osteokalsin düzeylerinde azalma; ve HDL, serbest tiroksin (T4), tiroid stimulute edici hormon (TSH), D vitamini (25 OH2 D3), kortizol, düzeyde anlamlı artış olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç: Menopoz sonrası dönemde uygulanan 6 haftalık HIIT programının menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda lipit profili, kemik sağlığı ve metabolik sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is evaluation of 6-week high intensity intermittent training (HIIT) effect on bone metabolism and hormones in postmenopausal women. Methods: 32 (exercise=15, control=17) postmenopausal women (age:53.78±3.93 years) were included in the study. Anthropometric measurements were taken, body compositions (Tanita SC 330) were determined and blood samples (Architect Abbott ABD, ELISA-Thermo Scientific, ABD) were analyzed of all participants in pre and post tests. Following cardiological tests (stress ECG) applied to the exercise group, HIIT program was applied for 6 weeks icluding 1 week adaptation (30 min. 40-45 Rpm, Profitness 8350–R fixed bicycle); exercise 1.-2. weeks:Maks. HR reserve %90-95 (30 sec load-90 sec rest)/3 repeats (12 min.); 3.-4. weeks:Maks. HR reserve %90-95 (30 sec load-90 sec rest)/4 repeats (14 min.); 5.-6. weeks: Maks. HR reserve %90-95 (30 sec load-90 sec rest)/5 repeats (16 min.). The intensity of the exercises was monitored with pulse meter (Polar M400).