Bedensel engelli bireylere sunulan yüzme faaliyetlerinde hizmet kalitesinin belirlenmesi; Spor İstanbul örneği
Determining the quality of service in swimming activities presented to disabled people; Sport İstanbul example
- Tez No: 600137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZAHİT SERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Engelli, Yüzme, Veli Beklentisi, Physically Handicapped, Swimming, Expectant Parents
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yüzme havuzlarından yararlanan bedensel engelli çocuk üye velilerinin memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmanın çalışma grubu, 04-16 yaş arası eğitilebilir ve öğretilebilir durumdaki bedensel engelli katılımcılardan oluşmaktadır. Katılımcıların mevcut durumlarının incelenmesi maksadıyla, genel tarama metodu kullanılmıştır. Genel tarama modeli, var olan durumu var olduğu şekli ile incelemek olarak ifade edilmektedir (Karasar 2005). Bu alanda bilgi ve verilerin toplamasında anket yöntemi kullanılmıştır. Bulgular; Katılımcıların yaş grubu, aylık geliri, cinsiyetlerine göre velilerin tesislerden beklediği hizmet algısıyla, tesisten algıladıkları hizmet arasında anlamlı farklılık bulunamamışken; katılımcıların tesise ulaşım süresi, velilerin tesislerden beklediği hizmet algısıyla, tesisten algıladıkları hizmet düzeyleri arasında farklılık olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Velilerin çocuklarının engel türleri ile tesislerden bekledikleri ve algıladıkları hizmet düzeyi birbirinden farklıdır. Ampute, diğer bedensel engelli çocuklara sahip velilerin algıladıkları hizmet düzeyleri beklenilen hizmet düzeylerinden yüksektir. Serebral palsi, kas distrofisi ve brakial pleksus ve benzeri bedensel engelli çocuklara sahip velilerin algıladıkları hizmet düzeyleri, beklenilen hizmet düzeyinden düşüktür. Velilerin çocuklarını spora götürmeden önceki tesislerden beklentilerinin spora götürdükten sonra algıladıkları hizmet düzeyine etkisi yüzde 76,9'dur. Bir başka deyişle velilerin beklentilerinin yüzde 76,9'u karşılanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is; Istanbul Metropolitan Municipality It is the determination and evaluation of the satisfaction levels of physically disabled children members who benefit from swimming pools. Material and Method: The research study group consisted of physically handicapped members who are educable and educable between 04-16 ages. Questionnaire method was used to collect information and data in this field. Findings: No significant difference was found between the age group of the children, the monthly income, the service perception that the parents expect from the facilities and the service perceived by the facility; There were differences between the duration of transportation of the child to the facility and the perception of service expected by the parents from the facilities and the level of service perceived by the facility. Result: Parents' children's types of disabilities and the level of services they expect and different from the facilities are different. The level of service perceived by parents with other children with physical disabilities is higher than expected levels of service. The level of service perceived by parents with cerebral palsy, muscular dystrophy and brachial plexus disabled children is lower than expected service level. The effect of the parents on the perceived level of service after taking their children to sports before they take them to sports is 76.9 percent. In other words, 76.9 percent of the expectations of the parents can be met.