Eko-kentlerin tasarım ilkelerinin Manisa kenti için değerlendirilmesi
Design principles of eco-cities and evaluation for the Manisa city
- Tez No: 600172
 - Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE ASIMGİL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Eko-kent, Yeşil Başkent, Manisa, Ekoloji, Kent Planlaması, Eco-city, Green Capital, Manisa, Ecology, Urban Planning
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günümüz dünyasında iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın sonuçlarının etkisi yavaş yavaş görülmektedir. Küresel ısınma problemlerinin iklim şartlarında ortaya çıkardığı kontrol edilemeyen değişikliklerin etkileri sadece çevreyle sınırlı kalmamaktadır. Bununla bağlı olarak doğal kaynakların tüketiminin hızlanması çevre sorunlarının artarak, insanların gelecek kaygısı taşımalarına neden olmaktadır. Bunun sonucunda insanlar tüm dikkatini doğaya vererek, doğanın korunması için çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Böylece günümüzde sürdürülebilirlik kavramının gelişerek ortaya çıkmasına neden olmuştur ve bu kavram giderek önem kazanmaya başlamıştır. Doğal çevrenin bozulmasında başta gelen faktörlerden biri de yapılan bilinçsizce kullanımlardır. Ayrıca hızlı kentleşme de bu bilinçsizce kullanımların etkisini arttırmaktadır. Geleneksel kent planlama kavramının bu hızlı tüketim olgusunun yarattığı tahribata karşı sunduğu çözümler pek etkili olamamaktadır. Bundan dolayı son yıllarda oldukça artan ve kaynakların sürdürülebilirliğini esas alan bir planlama yöntemi gündeme gelmiştir. Ekolojik planlama; insan ile çevre arasındaki etkileşimlerin minimum seviyede olduğu, doğayla iç içe bir yaşam geleneği sunmaktadır. Bu tez çalışmasında dünya üzerinde var olan eko-kentler ve Avrupa'da yılın ödülüne layık görülmüş eko-kentler ve yeşil başkentler ve bu yeşil başkentlerin ekolojik planlama ilkeleri incelenmiştir. İncelenmiş olan bu kriterler Manisa kenti için değerlendirilmiştir. Manisa kenti için mevcut durumlar ortaya koyularak, Manisa kentinin eko-kent olma yolunda kriterlere bağlı olarak olumlu ve olumsuz yönleri esas alınarak çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the effects of climate change and global warming are gradually seen. The effects of uncontrolled changes caused by global warming problems in climate conditions are not limited to the environment. Accordingly, the acceleration of consumption of natural resources increases the environmental problems and causes people to worry about the future. As a result, people started to work for the protection of nature by giving all their attention to nature. Thus, today, the concept of sustainability has emerged and this concept has become increasingly important. One of the main factors in the deterioration of the natural environment is the unconscious use. In addition, urbanization increase the effect of these unconscious uses. The solutions that the concept of traditional urban planning offers against the damage caused by this rapid consumption phenomenon are not very effective. Therefore, a planning method based on the sustainability of resources has been introduced in recent years. Ecological planning offers a tradition of living with nature, where interactions between man and the environment are minimal. In this thesis, the eco-cities and green capitals in Europe in the year and the ecological planning principles of these green capitals are examined. These criteria were evaluated for the city of Manisa. By presenting the current situations for the city of Manisa, solutions were proposed based on the positive and negative aspects of Manisa on the way to becoming an eco-city.