Acil servise başvuran atriyal fibrilasyon nedenli akut iskemik inme hastalarında monosit/HDL kolesterol oranının 30 günlük mortaliteye etkisi
The effect of monocyte / HDL cholesterol rate on 30-day mortality in acute ischemic stroke patients due to atrial fibrillation admi̇tted to emergency department
- Tez No: 600184
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: monosit HDL kolesterol, atriyal fibrilasyon, akut iskemik inme, monocyte HDL cholesterol, atrial fibrillation, acute ischemic stroke
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise başvuran atriyal fibrilasyon (AF) nedenli akut iskemik inme (Aİİ) hastalarında monosit ile high-density lipoprotein (HDL) kolesterol oranının 30 günlük mortaliteyi öngörmesi araştırılmıştır. Gereçler ve yöntem: Retrospektif, kesitsel, gözlemsel olarak planlanan bu çalışmamıza; 01.06.2017 ile 01.01.2018 tarihleri arasında atriyal fibrilasyon nedenli iskemik inme tanısı alan hastalar dahil edilmiştir. Bu hastaların monosit, HDL kolesterol değerleri ve 30 günlük mortalite durumu hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS)'den taranarak veriler elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dışlama kriterleri kendisinde bulunmayan 92 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların monosit HDL kolesterol oranı (MHO) değerleri 5,9589,1 (ortalama: 19,7±10,6), 30 günlük mortalite de %5 olarak bulunmuştur. Atriyal fibrilasyon nedenli akut iskemik inme hastalarında MHO değeri ile 30 günlük mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,516). Sonuç: Monosit HDL kolesterol oranı atriyal fibrilasyon nedenli akut iskemik inme hastalarında 30 günlük mortaliteyi tahmin eden bir belirteç olarak kullanılamaz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was investigated that monocyte and high-density lipoprotein (HDL) cholesterol ratio predicted 30-day mortality in ischemic stroke patients due to atrial fibrillation admitted to the emergency department. Materials and methods: In this retrospective, cross-sectional, observational study; Patients diagnosed with ischemic stroke due to atrial fibrillation between 01.06.2017 and 01.01.2018 were included. Monocyte, HDL cholesterol and 30-day mortality status of these patients were screened from hospital system and the data were obtained. Results: 92 patients were included in our study without exclusion criteria. The monocyte HDL cholesterol ratio (MHO) values of these patients were 5.95-89.1 (mean: 19.7 ± 10.6) and 30- mortality was 5%. No statistically significant relationship was found between MHO value and 30-day mortality in ischemic stroke patients due to atrial fibrillation (p=0.516). Conclusion: Monocyte HDL cholesterol ratio cannot be used as a predictor of 30-day mortality in patients with ischemic stroke due to atrial fibrillation.