Sıçanlarda gentamisin uygulamasıyla oluşturulan nefrotoksisite üzerinde tungsten etkisi
- Tez No: 600225
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATA SEÇİLMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gentamisin, nefrotoksiste, oksidatif stres, tungsten, Gentamicin, nephrotoxicity, oxidative stress, tungsten
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sıçanlarda Gentamisin Uygulamasıyla Oluşturulan Nefrotoksisite Üzerinde Tungsten Etkisi Gentamisin bir aminoglikozid grubu antibiyotiktir. Gram (-) aeorobik bakteri enfeksiyonları tedavisinde önemli bir yeri vardır. Ancak bu antibiyotik nefrotoksik yan etkiye sahiptir. Bu yan etkiye oksidatif stresin katkıda bulunduğu bilinmektedir. Bu çalışmada molibden bağımlı enzim inhibitörü olan tungstenin, sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan gentamisine bağlı nefrotoksisite üzerine etkileri araştırıldı. Dört grup oluşturuldu: Kontrol, Tungsten, Gentamisin ve Gentamisin+Tungsten. Bu gruplarda renal hasarın bir göstergesi olarak kan üre azotu (BUN) ve serum Kreatinin ölçüldü ve histopatalojik incelemeler yapıldı. Oksidatif stresin bir göstergesi olarak Total Oksidan Statüs (TOS), Native Tiyol (N.Tiyol), Total Tiyol (T.Tiyol), Disülfid ve Ferroksidaz düzeyleri ölçüldü. Bundan başka molibden bağımlı enzim olan Ksantin Oksidaz aktivitesi ölçüldü. Gentamisin grubunda BUN, Kreatinin, TOS, N. Tiyol, T. Tiyol ve Ferroksidaz düzeylerinde kontrole göre artış görüldü. Ksantin oksidaz aktivitesinde ise azalma görüldü. Bu grupta yapılan histopatalojik incelemelerde renal hasar tespit edildi. Sadece Tungsten verilen grupta bu parametrelerde anlamlı bir değişiklik görülmedi. Gentamisin+Tungsten verilen grupta BUN, Ksantin oksidaz, N. Tiyol, T. Tiyol ve Ferroksidaz düzeylerini, Gentamisin ile karşılaştırıldığında anlamlı bir şekilde geri çevirdi. Fakat Kreatinin, Disülfid ve TOS üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadı. Bu grupta yapılan histopatolojik incelemelerde gentamisine bağlı renal hasarın kısmen azaldığı görüldü. Bu bulgular Tungstenin Gentamisine bağlı nefrotoksisiteye karşı koruyucu bir etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gentamicin, an aminoglycoside antibiotic, has an important therapeutic value in treatment of gram (-) aerobic bacterium infections. However, this antibiotic has nephrotoxic side effect which is involved in oxidative stress. In this study, effect of molybdenum-dependent enzyme inhibitor tungsten on nephrotoxicity induced by gentamicin in rats.. Four groups were performed: Control, Tungsten, Gentamicin and Gentamicin+Tungsten. In these groups, as a indicator of renal injury, blood urea nitrogen (BUN) and serum creatine levels were measured. Also, renal injury was evaluated histopathologically. As indicator of oxidative stress, Total Oxidant Status (TOS), Native thiol (N. Thiol), Total thiol (T. Thiol), Disulfide and Ferroxidase levels were measured. Morever, a molybdenum-dependent enzyme, Xanthine Oxidase activity was measured. In gentamicin group, BUN, Xanthine Oxidase, N. Thiol, T. Thiol and ferroxidase levels were increased, while xanthine oxidase activity was reduced. Renal injury was also obsorved in histopathological evaluation. These parameters were not changed significantly in Tungsten received group. In Gentamicin+Tungsten group, BUN, Xanthine Oxidase, N. Thiol, T. Thiol and ferroxidase levels were reversed significantly when compared those of gentamicin received alone, while creatine, disulfide and TOS were not changed significantly. In this group, it was observed that gentamicin - induced renal injury was ameliorated. These findings showed that tungsten has a protective effect against on gentamicin induced nephrotoxicity in rats.