Horizontal şaşılıklarda cerrahi tedavi sonuçlarımız
- Tez No: 60027
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö. FARUK KÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Horizontal şaşılıklar, şaşılık cerrahisi, Horizontal strabismus, strabismus surgery
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Konjenital veya çocukluk döneminde ortaya çıkan göz kaymalarında amacımız, hem estetik hemde fonksiyonel yönden kişiye faydalı olabilmektir. Bu amaçla; 1986-1997 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ABD. Şaşılık birimine müracaat eden ve cerrahi tedaviye karar verilen horizontal şaşılığı mevcut 106' sı erkek (% 54.9), 87' si kadın (% 45.1) 193 hasta retrospektif olarak incelendi. Olgular 2 ile 55 yaş arasında olup, ortalama yaş 13.08 + 8.7 idi. Hastaların 131' i esodeviasyonlu (67.9), 62' si (% 32.2) eksodeviasyonlu idi. Horizontal kayma ile birlikte 37 hastada inferior oblik hiper fonksiyonu, 3 hastada dissosiye vertikal deviasyon, 1 hastada Brown sendromu ve 12 hastada A-V pattern mevcuttu. Hastalar ortalama 48 ay (6 - 108 ) takip edildi. Hastalara kaymanın tipi ve miktarına göre farklı ameliyatlar uygulandı. 166'sında (% 86.0) tek cerrahi müdahale ile başarılı sonuç, 7 (% 3.6) hastada ikinci bir ameliyattan sonra iyi bir sonuç alındı. 20 hastada (%10.4) ise arzu edilir bir başarı temin edilemedi. Şaşılık cerrahisi tecrübeli bir cerrah tarafından ve pratik olarak mümkün olduğunca doğru olarak uygulansa bile belli bir oranda başarısızlık beklenmelidir. Ameliyat öncesinde yapılan ölçümlerdeki hatalar veya cerrahi uygulama sırasında karşılaşılan komplikasyonlar, cerrahi müdahaleden elde edilen sonucun beklenenden farklı olmasına neden olmaktadır. Kasın kuvveti, yapışma yeri ve globun büyüklüğü gibi faktörlerde göz önüne alındığında şaşılık cerrahisinin ne kadar tecrübe, dikkatli ve tekrarlayan ölçümler gerektirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our aim in congenital and childhood ocular deviations is to be beneficial to patient esthetically and functionally. Among this aim, 193 patients of whom 106 (54.9%) male and 87 (45.1%) female with horizontal strabismus were evaluated retrospectively who were admitted to Çukurova University, Faculty of Medicine, Department of Ophtaimology, Subdepartment of Strabismus and who were decided to be undertaken to surgical treatment. The ages of the cases were between 2 and 55 years with mean age 13.08±8.7. One hundred thirty one (67.9%) patients of total had esodeviation and 62 (32.2%) had exodeviation. Horizontal deviation was accompanied with inferior oblique over action in 37 patients, with dissociated vertical deviation in 3 patients, with Brown syndrome in 1 patients, and with A-V pattern in 12 patients. Patients were followed up 48 months on average (6-108 months). Different types of operation were carried out after the accurate assessment of the type and degree of the deviation. Successful results were obtained in 166 (86%) patients after one operation, but after a second one in 7 (3.6%). Desirable success was not held in 20 (10.4%) patients. Unsuccessness in strabismus operations should be expected in a quantity either it has been performed practically accurate by an experienced surgeon. Inaqurate measurement before operation and complications during operetion could affect the result. When the factors such as the strength insersion of the muscle and the size of the globe is kept in view, it will be seen the importance of the careful and repeated assessments and experience in strabismus surgery.