Balık derisi üretim teknolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on the production technology of fish skin
  1. Tez No: 600343
  2. Yazar: EYLÜL ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHZAT ORAL BİTLİSLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deri sanayi, balık derisi, Katsuwonus pelamis (Skipjack Tuna), egzotik deri, Leather industry, fish skin, Katsuwonus pelamis (Skipjack Tuna), exotic leather
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Deri endüstrisi, et endüstrisinin yenilenebilir doğal kaynaklarını kullanan bir üretim dalıdır. Aynı zamanda dünyaki hayvan sayısına bağlı ve kıt kaynak kullanımı ile varlığını sürdüren bir sektördür. Bu bakımdan ekonomik ve değerli balıkçılık sektörünün atığı olan balık derileri hammadde sıkıntısı çeken deri sanayisi için bir alternatif teşkil etmektedir. Bu projede; balık derilerinin deri sanayi açısından değerlendirilmesi, yapısal özelliklere bağlı olarak üretim reçeteleri oluşturulması ve balık derilerinin mamul özelliklerinin belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda Katsuwonus pelamis (Skipjack Tuna)'den elde edilen ham derilerin, üretimine etki edebilecek histolojik ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Üretim reçeteleri ise bu özellikler göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Bunların dışında, üretim basamakları sırasında meydana gelen atıkların değerlendirilebilirliğini ortaya koymak amacıyla yağ bileşenleri ve aminoasit kompozisyonları belirlenmiştir. Sonuç olarak, mamul ürün özellikleri açısından Katsuwonus pelamis (Skipjack Tuna) deri türünün yeterli fiziksel dayanıma sahip olduğu, diğer türlere göre; deri yüzeysel oluşumları sebebiyle daha sert tutumlu ve ince mamullerin eldesini sağladığı ve deri eşyaların üretiminde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leather industry makes manufacturing by using renewable natural sources of meat industry. Therefore this sector is dependent on world animal population and works with limited sources. In this regard, fish skins, the economic and valuable waste of fish industry, could be an alternative source for the leather industry that suffers from the raw material insufficiency. In this project, the evaluation of the fish skins for leather industry, design of the production recipes depending on the structural caharacteristics of the raw fish skins and determination the final properties of the fish skins were performed. Within this scope, the histological and chemical properties of Katsuwonus pelamis (Skipjack Tuna) that can affect the production methods were determined. Besides, fat and amino acid compositions of the fish skin wastes were investigated for their utilization. As a result, fish leathers showed adequate physical strength to be used in the manufacture of leather goods; however these leathers were found thin and tough due to their surface characteristics compared to other skin types and they could be an alternative raw material to be used in the production of high value added luxury leather goods.