Parsiyel Santral Diabetes İnsipidus'ta İndapamid'in antidiuretik etkisi
- Tez No: 60059
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Santral diabetes insipidus, indapamid, Klorpropamid, Central diabetes insipidus, Indapamide, Chlorpropamide
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endokrinoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada parsiyel santral diabetes insipidus 'u olan 20 hastada indapamid ve klorpropamid1 in antidiüretik etkileri ve yan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Hastaların tamamında indapamid kullanımı sonrasında tedavinin 3-5. günlerinden başlayarak 24 saatlik idrar volümlerinde %40 civarında azalma gözlendi. İlacın kullanımı sırasında herhangi bir yan etki tesbit edilemedi. Daha sonra indapamid kesilerek klorpropamid başlanan 11 hastada ise yine tedavinin 3-5. günlerinde başlayan 24 saatlik idrar volümle rinde azalma indapamid ' den biraz daha belirgin(%48.5)olmasına rağmen 2 hastada hipoglisemi gözlendiği için tedavi sonlandır ildi. Sonuç olarak parsiyel SDİ'u olan hastalarda alternatif tedavide indapamid' in iyi bir seçenek olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the antidiuretic efficiencies on partially central diabetes insipidus (DI) and side effects of both indapamide and chlorpropamide were investigated including 20 patients with partially central DI. All subjects receiving indapamide showed a decrease in approximately 40% of total 24-hour-urinary volume on 3rd- 5th days of treatment. Any significant side effects was seen with indapamide. Following days, 11 patients, who indapamide were discontinued and chlorpropamide were started in place of indapamide, showed a reduction in 48.5% of total 24-hour- urinary volume on 3*d-5th days of treatment. The treatment with chlorpropamide was found slightly more effective than indapamide. But, chlorpropamide was stopped in 2 patients because of the hypoglycemic side effect of this drug. In conclusion, in patients with partially central DI, indapamide is proposed as a good alternative drug which has negligible side effect.