Hipolipoproteinemili çocuklarda hayvansal proteinin bir kısmının soya proteini ile değiştirilmesinin kan lipidleri üzerine etkisi
Effects of blood lipids in hyperlipidemic children when partial replacement of animal proteins with soy protein
- Tez No: 60068
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN KOKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, diyet proteini, soya proteini, serum lipidleri, lipoproteinler iv, Hyperlipidemia, diet protein, soy protein, serum li pids, lipoproteins
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğ ramacı Çocuk Hastanesi Metabolizma Bölümünde izlenen ve yeni tanı konan, lipid düşürücü ilaç kullanmayan, 9-12 yaş grubu hiperlipidemili (Tip I hariç) l'i kız, 4'ü erkek toplam 5 hasta ile planlanarak yapılmıştır. Bu çalışmada diyetle verilen hayvansal proteinin bir kısmının soya pro- teni ile değiştirilmesinin kan lipidleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Araş tırma kapsamına alman çocukların 4'ü Tip ila, l'i Tip IV tanısı ile tedavi görmektedir. Araştırmanın başlangıcında çocukların diyet tedavisi öncesine ilişkin beslenme alışkanlıkları belirlenmiştir. Çalışma birer ay sü reli iki aşamada yürütülmüş, hastaların günlük enerji ve besin öğeleri RDA'da belirtilen yaş ve cinsiyete göre uygun gereksinimler esas alı narak verilmiştir. Araştırmanın I. aşamasında enerjinin % 12'si pro teinden (% 60 hayvansal, % 40 bitkisel), % 25'i yağdan (% 5 doymuş, % 10 tekli doymamış, % 10 çoklu doymamış) geri kalan karbonhidrattan gelecek şekilde planlanmıştır. Kolesterol alımları 150 mg/gün olarak ve rilmiştir. II. aşamada ise hayvansal protein % 10 azaltılarak yerine soya proteini verilmiş ve soya proteini kaynağı olarak Nutri-Soya adlı özel bir ürün kullanılmıştır. I. ve II. aşamada üçer günlük besin tüketimleri alınmış ve çocukların tükettikleri enerji ve besin öğeleri açısından her iki aşamadaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı saptanmıştır. Çocukların tükettikleri günlük ortalama enerji ve besin öğelerinin RDA'ya göre fark yüzdesine bakıldığında her iki aşamada protein, A ve C vi tamini tüketimleri önerilenin üstünde bulunmuştur. Çalışmanın baş langıç, I. ve II. aşamalarında hastaların 4'ünün boy ve ağırlığının 50 per- sentilin altında olduğu, boy ve ağırlıkların her iki aşamadaki farkının istatistiksel olarak önemli olmadığı saptanmıştır. Hastaların başlangıç, I. ve II. aşama sonunda kan lipidlerine bakılmış ve soyah diyet alındığında, total kolesterolde % 9.6, trigliseridde % 28.1, VLDL-kolesterolde % 28.1, Apo B-100'de % 5.2 düşme olmasma karşın vaka sayısının azlığı ve sürenin kısalığı nedeniyle istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research has been planned on four male and one female total five patients who have been diagnosed in the Department of Me tabolism, İhsan Doğramacı Children Hospital, Hacettepe University Fa culty of Medicine. The patients are not using any lipid lowering drugs, with an age range of 9-12 years and hyperlipidemic (non type I). In this study, the effects of partial replacement of animal proteins with soy pro teins have been evaluated. In this research four children were type Ha and one was type IV. In the beginning of research, dietary habits of the children prior to treatment have been investigated. The study was in two phase, each in a month and nutrient requirement of patients were given according to RDA. In phase I, 12% of energy was given by proteins (ani mal 60%, vegetable 40%), 25% fat (saturated 5%, monounsaturated 10%, polyunsaturated 10%) and rest from carbohydrates. Cholesterol in take was planned as 150 mg/day. In phase II, animal proteins were re duced by 10% and replaced with soybeans proteins which was given by the special elements called Nutri-Soya. In both phases, statistically no significant differences were observed in three days energy and nutrients consumption per day was calculated according to RDA and protein, A and C vitamin consumption was higher than recommended for daily al lowance. In the beginning, phase I and II of the study four of the patients were less than 50m percentile of weight and height according to age. There were no statistical difference between two phases. In the be ginning, phase I and II, blood lipids of patients were determined. When soy diet was taken total cholesterol, triglycerid, VLDL-cholesterol, Apo- B-100 decreased 9.6%, 28.1%, 28.1%, 5.2% respectively. However dif ference was not statistically significant may be due to short period and small number of patients.