Türk cumhuriyetleri ekonomik yapılarının değerlendirilmesi kapsamında sosyal güvenlik sistemleri'nin incelenmesi ile Türkiye Azerbaycan karşılaştırılması
Comparison of Azerbaijan and Turkey by examining the social security system within the scope of evaluation of economic structures of turkish republics
  1. Tez No: 600760
  2. Yazar: MESUT AYDENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN HİLAL YASLIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Türki Cumhuriyetler, Türkiye, Azerbaycan, Social Security, Turkic Republics, Turkey, Azerbaijan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sosyal güvenlik, kişilerin bugünlerini ve yarınlarını güvence altına almakta ve kişileri hayatları boyunca karşılaşacakları risklere karşı korumaktadır. Sosyal güvenlik sistemlerinin en önemli amaçlarından biri de kişileri oluşabilecek büyük risklere karşı korumak ve zor dönemlerde risklere karşı güvenceye alabilmektir. Günümüz çağdaş sosyal güvenlik sistemleri bir anlamda gelir garantisi sistemi şeklinde görülebilir. Bireyler bu sistem ile bütçelerinde dengeleme sağlayarak bu dengenin bozulmasına karşı bir tür güven sağlamış olurlar. Bu araştırmada Türk Cumhuriyetlerinin ekonomik yapılarının değerlendirilmesi yapılmış; ardından sosyal güvenlik sistemleri incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye ile Azerbaycan'ın sosyal güvenlik sistemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Türkiye'de yabancı ülkelerin sosyal güvenlik sistemleri ile ilgili yapılan çalışmalar, ağırlıklı olarak Batı Avrupa ve Kuzey Amerika devletlerinin sistemleri hakkındadır. Bu bağlamda bu araştırmada, Azerbaycan ile Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemlerini karşılaştırılması bakımından bu araştırma önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social security secures people's present and future and protects them against the risks they will face throughout their lifes. One of the most important objectives of social security systems is to protect people against the risks that may arise and to secure them against risks in difficult periods. Today's contemporary social security systems can be seen as a system of income guarantee. Individuals with this system provide a kind of assurance against the deterioration of this balance by balancing their budgets. In this study, analysis of social security systems within the scope of evaluation of economic structures of Turkish Republics then it is aimed to compare the social security systems of Turkey and Azerbaijan. Studies related to the social security systems of foreign countries are mainly about the systems of Western European and North American countries.In this context, this research is gaining importance as it provides a comparison of the social security systems of Turkey and Azerbaijan.