Birleştirilmiş sınıflarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri ile iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between classroom management skills and job satisfaction of teachers working as principals in multigrade classes
  1. Tez No: 600796
  2. Yazar: HÜLYA AL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET HANİFİ ERCOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müdür Yetkili Öğretmen, Birleştirilmiş Sınıf, Sınıf Yönetimi Becerisi, İş Doyumu, Teacher working as principals, multigrade classroom, classroom management skill, job satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, birleştirilmiş sınıflarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri ile iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma nicel araştırma türü olan betimsel tarama ile yürütülmüştür. Çalışma evrenini 2017-2018 öğretim yılında Diyarbakır ilinin tüm ilçelerinde görev yapan 265 müdür yetkili öğretmen oluşturmuştur. Örneklemi ise 106 müdür yetkili öğretmen oluşturmuştur. Bu çalışmada araştırmaya katılan öğretmenlerden veri toplamak amacıyla iki ölçme aracı ve uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre; Katılımcı müdür yetkili öğretmenlerin“Sınıf Yönetimi Becerileri genel düzeyi”,“Plan-program etkinlikleri ve fiziksel düzen”,“Öğretmen-öğrenci ilişkilerinin düzenlenmesi”ve“Zaman kullanımı ile sınıf içi etkileşim ve davranış düzenlemeleri”düzeyleri ile iş doyum düzeyleri arasında pozitif anlamlı bir ilişki vardır.“Sınıf Yönetimi Becerileri genel düzeyi”,“Plan-program etkinlikleri ve fiziksel düzen”,“Öğretmen-öğrenci ilişkilerinin düzenlenmesi”ve“Zaman kullanımı”ile“sınıf içi etkileşim ve davranış düzenlemeleri”düzeyleri ile“İç kaynaklı doyum düzeyi”arasında pozitif anlamlı bir ilişki vardır.“Sınıf Yönetimi Becerileri genel düzeyi”,“Plan-program etkinlikleri ve fiziksel düzen”,“Öğretmen-öğrenci ilişkilerinin düzenlenmesi”ve“Zaman kullanımı”ile“sınıf içi etkileşim ve davranış düzenlemeleri”düzeyleri ile“Dış kaynaklı doyum düzeyi”arasında pozitif anlamlı bir ilişki vardır. Sonuç: Araştırmaya katılan müdür yetkili öğretmenlerin, sınıf yönetimi becerileri ile iş doyum düzeyleri arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bunların yanı sıra analizlerden elde edilen sonuçlarda, mesleki kıdemi 5 yıl altı olanların dış kaynaklı doyum düzeyinin, mesleki kıdemi 5 yıl ve üzeri olanlara göre anlamlı derecede yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the relationship between classroom management skills and job satisfaction of teachers working as principals in multigrade classes. Method: The study was carried out with descriptive survey model which is a type of quantitative research. The target population of the study was comprised of 265 teachers working as principals in the districts of the city of Diyarbakır in the academic year 2017-2018. As to the research sample, it was comprised of 106 teachers working as principals. In this study, in order to collect data from the teachers participating in the study, two measurement tools and a personal information protocol which had been prepared by the researcher based on an expert opinion were employed. Findings: According to the findings of the research, there is a positive significant correlation between“general level of classroom management skills”,“planning-programming activities and physical order”,“regulating teacher-student relations”,“classroom interactions with time management and regulating behaviors”levels and job satisfaction levels. There is a positive significant correlation between“general level of classroom management skills”,“planning-programming activities and physical order”,“regulating teacher-student relations”,“classroom interactions with time management and regulating behaviors”levels and“the level of internal satisfaction”. There is a positive significant correlation between“general level of classroom management skills”,“planning-programming activities and physical order”,“regulating teacher-student relations”,“classroom interactions with time management and regulating behaviors”levels and“the level of external satisfaction”. Results: It was discovered that there is a positive significant correlation between the classroom management skills of the teachers working as principals who participated in this study and their job satisfaction. Apart from these, it was detected in the results gotten from the analyses that exogenous satisfaction level of the teachers whose professional seniority is below 5 years is at a significantly higher level compared to those whose professional seniority is 5 years and above 5 years.