Türkiye'de köy okullarının sorunları: Bir meta sentez çalışması
Problems of village schools in Turkey: A meta-synthesis study
  1. Tez No: 968148
  2. Yazar: EMRE ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Okulu, Köy Öğretmen, Birleştirilmiş Sınıf, Taşımalı Eğitim, Müdür Yetkili Öğretmen, Village School, Village Teacher, Multigrade Classroom, Bused Education, Teachers with Principal Authority
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Köy okullarının sorunlarının bütüncül bir bakış açısıyla ele alındığı bu çalışma nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde meta sentez metodolojisinde yürütülmüştür. Meta sentez metodolojisi belirli bir konuda yapılmış araştırmaların nitel bulgularının yine nitel bir anlayışla bir araya getirilmesi ve değerlendirilmesi sürecidir. Bu çalışmada da köy okullarının sorunlarıyla ilgili nitel araştırma metodolojisiyle yürütülen ve meta sentez çalışmasının dâhil etme kriterlerine uygun olan 25 araştırma makalesinden elde edilen veriler meta sentezin doğasına uygun bir şekilde analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın alt araştırma soruları olan birleştirilmiş sınıf uygulamasında karşılaşılan sorunlar, taşımalı eğitim uygulamasında karşılaşılan sorunlar, köy okullarında görevli yöneticilerin karşılaştıkları sorunlar ve köy okullarında görevli öğretmenlerin karşılaştıkları sorunlar başlıkları meta senteze dâhil edilen 25 araştırma makalesinden kodlama yöntemiyle elde edilen veriler sonucunda oluşturulmuştur. Alt araştırma sorunlarına dair meta sentez çalışmasında ulaşılan bulgular şu şekildedir: Birden çok düzeyde sınıfın bir arada okutulduğu birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenler birleştirilmiş sınıf doğasının zorlukları ile birlikte bu sınıflara ait ayrı bir eğitim programı olmayışı sebebiyle programı yetiştirememektedir. Programın yetişmemesinin diğer nedenleri ise birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin okulun idari görevlerini de yerine getirmek zorunda olması ile birlikte okul binalarının eski ve bakımsız olması, yardımcı personel olmaması bakım ve onarım işlerinin öğretmenler tarafından yapılmak zorunda olmasıdır. Taşımalı eğitim uygulamasında karşılaşılan çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Bunlardan biri, taşıma mesafesinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşamasıdır. Ayrıca servis aracı ve servis şoförüyle ilgili yaşanan sorunlar taşımalı eğitime karşı öğrenci ve velilerin bakış açısını olumsuzlaştırmaktadır. Taşımalı öğrenciler için verilen öğle yemeğiyle ilgili sorunların azaltılması için denetimlerin artırılması gerekmektedir. Taşıma güzergahındaki yolların ise belirli aralıklarla onarılması gerekmektedir. Köy okullarında görevli yöneticiler üst yönetimler tarafından merkez ve köy okulu ayrımı yapıldığını düşünmektedir. Öğretmenlerin köy okullarında çalışmaya istekli olmadığı bu yüzden hızlı bir öğretmen sirkülasyonu olduğu, bazı kadroların boş kaldığı ya da ücretli öğretmenlerle doldurulduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Okul binalarının eski ve bakımsız olduğu, yardımcı personel eksikliğinden dolayı bakım ve onarım işlerinin idareciler tarafından yapıldığı belirlenmiştir. Köy okullarında görevli öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara dair de önemli bulgulara ulaşılmıştır. Köyde ikamet edebilecekleri lojman ya da kiralık ev olmayan öğretmenler köye geliş gidiş yapmaktadır. Bu durum öğretmenlerin sabahları erken kalkmasına, yolculuk sırasında yorulmasına neden olmaktadır. Bu sorunlar öğretmenlerin eğitsel süreç içerisindeki performanslarını olumsuz etkilemektedir. Öğretmenlerin karşılaştıkları diğer sorunlar ise velilerin ilgisiz olması, öğrencilerin köy işlerinde çalıştırılması ve öğrencilerin sık sık devamsızlık yapmasıdır. Bu sorunların öğrencilerin akademik başarısını olumsuz etkilediği de ulaşılan bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study, which addresses the problems of village schools from a holistic perspective, was conducted using the meta-synthesis methodology, one of the qualitative research methods. Meta synthesis methodology is the process of bringing together and evaluating the qualitative findings of research on a specific topic with a qualitative approach. In this study, the data obtained from 25 research articles on the problems of village schools, which were conducted with qualitative research methodology and met the inclusion criteria of the meta-synthesis study, were analyzed and evaluated in accordance with the nature of meta-synthesis. The research questions of the study, which are the problems encountered in the implementation of multigrade classes, the problems encountered in the implementation of bused education, the problems encountered by the administrators working in village schools, and the problems encountered by the teachers working in village schools, were created as a result of the data obtained by the coding method from the 25 research articles included in the meta-synthesis. The findings of the meta synthesis study on research problems are as follows: Teachers working in multigrade classes where classes at multiple levels are taught together are unable to complete the program due to the difficulties of the multigrade nature and the lack of a separate education program for these classes. Other reasons for the failure of the program are that the teachers working in multigrade classes have to fulfill the administrative duties of the school, the school buildings are old and poorly maintained, there is no auxiliary staff, and maintenance and repair work has to be done by teachers. On the problems encountered in bused education; long transportation distances may cause students to experience physical and psychological problems. Problems experienced with the service vehicle and the service driver negatively affect the perspective of students and parents towards bused education. There is a need to increase inspections to reduce problems related to the lunch provided for students on transportation. The roads on the transportation route need to be repaired at regular intervals. Administrators working in village schools think that senior administrations make a distinction between central and village schools. It was found that teachers were not willing to work in village schools, so there was a rapid turnover of teachers, and some positions remained vacant or were filled with paid teachers. School buildings are old and poorly maintained, and maintenance and repair work is carried out by administrators due to the lack of auxiliary staff. Regarding the problems faced by teachers working in village schools, teachers who do not have a lodging house or a house for rent in the village commute back and forth to the village. This situation causes teachers to wake up early in the morning and get tired during the journey. These problems negatively affect teachers' performance in the educational process. Other problems encountered by teachers are parents' lack of interest, students being employed in village work and students' frequent absenteeism. It was determined that these problems negatively affected students' academic achievement.