Kocaeli ilinde silajlık mısır üretiminde yakıttüketimi üzerine bir araştırma
A research on fuel consumption for silage maize production in Kocaeli province
- Tez No: 600814
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Silajlık mısır, Yakıt tüketimi, Enerji kullanımı, Karbondioksit salımı, Kocaeli, Silage maize, Fuel consumption, Energy consumption, Carbon dioxide emission
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Kocaeli yöresinde Silajlık mısır üretiminde, alet ve makina kullanımı sonucunda toplam yakıt (motorin+yağ) tüketimi ile yakıt tüketimine ilişkin enerji kullanımı ve karbondioksit (CO2) salımı değerlendirilmiştir. Silajlık mısır üretiminde alet ve makina kullanımında toplam 195,15 L/ha yakıt (motorin+motor yağı) tüketilmektedir. Silajlık mısır üretiminde alet ve makina kullanımında, toplam 7241,62 MJ/ha motorin ve motor yağı tüketimine ilişkin enerji tüketilmektedir. Silajlık mısır üretiminde alet ve makina kullanımında, toplam 193,28 L/ha motorin ve 1,87 L/ha motor yağı tüketimine ilişkin 535,92 kg CO2 salımı gerçekleşmektedir. Kocaeli yöresinde 1 ton silajlık mısır üretmek için, 4,85 L toplam yakıt (motorin+motor yağı) ve 179,78 MJ enerji tüketilmektedir. Toplam yakıt tüketimi sonucunda, 1 ton silajlık mısır üretimi için 13,30 kgCO2 salınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, total fuel (diesel + oil) consumption, energy consumption and carbon dioxide (CO2) emission in silage maize production in Kocaeli region were evaluated. 195,15 L/ha fuel (diesel + motor oil) is consumed in the use of tools and machinery in silage maize production. In the use of tools and machinery for silage maize production, a total of 7241,62 MJ/ha of diesel and motor oil consumption is consumed. In silage maize production, 535,92 kg CO2 emission is realized regarding the consumption of 193,28 /ha diesel and 1,87 L/ha motor oil. In Kocaeli region, 4,85 L total fuel (diesel+motor oil) and 179,78 MJ of energy are consumed to produce 1 ton of silage maize. As a result of total fuel consumption, 13,30 kgCO2 is released for 1 ton of silage maize production.