Alternative reality as an ecstasies effect in Blindness by José Saramago and Slaughterhouse-Five by Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut'un Mezbaha o. 5 ve José Saramago'nun Körlük adlı romanlarında ekstazi etkisi olarak alternatif gerçeklik
- Tez No: 600877
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ekstazi Etkisi, Alternatif Gerçeklik, Mağara Alegorisi, Postmodernizm, Gerçeklik, Hiper Realite, Ecstasy Effect, Alternative Reality, Cave Allegory, Postmodernism, Reality, HyperReality
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ekstazi, eski Yunan felsefesinde, Hristiyanlıkta ve varoluşsal felsefede derin kökleri olan bir terimdir. Ekstazi, bu unsurlar içerisindeki ilişkileri nedeniyle, dünyaca ünlü edebiyat şaheserleri José Saramago'nun Körlük (1997) ve Kurt Vonnegut'un Mezbaha No 5 (1969) romanlarında yerini bulmayı başarmıştır. Bu terim Yunanca“ekstasis”kelimesiyle bağlantılıdır (Encyclopædia Britannica, 2011) ve Yunanca'da, bu kelime“başka yerlere gitmek”anlamına gelmektedir (Altschuler, 2007). Söz konusu anlamları eski Yunanca ile inceleyerek, Billy'nin Mezbaha No 5 romanındaki özelliklerinin büyük bir bölümünü tanımak zor değildir. Billy'nin kişiliği, orduya katılmaya ve bu anlamsız savaşın neden olacağı kanlı olaylara katılmaya istekli görünmemektedir. Her ne kadar Amerikan milletine ait olduğu gerçeğinin farkında olsa da Billy, bu savaşın kendi savaşı olmadığını hissetmektedir. Kasten veya kasıtsız olarak bu savaşa açıkça karşı çıkmaktadır. Öteki ile olan ilişkisi, Tralfamadore olarak bilinen bir alternatif gerçekliğe gitmesi romandaki ekstazi etkisinin varlığını doğrulamaktadır. Tralfamadore, Billy'nin gerçek kişiliğini bulabildiği ve arzularını yerine getirebileceği ve yanılsamaya kapılıp kaldığı bir gezegen olarak ön plana çıkmaktadır. Çünkü Billy, illüzyon dünyasında yaşamanın, anlamsız bir dünyada yaşamaktan daha iyi olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle, Billy'nin istemeden alternatif gerçekliğe olan yolculuğu, kendini Tralfamadore'da bulma isteğini ve bugünün esaretinden ve tanımlanamayan bir zaman diliminde ve uzayda yaşamaktan kurtulma isteğini göstermektedir. José Saramago'nun Körlük eserinde, karantina altına alınmış kişilerin zamansal kaostan daha iyi ve daha az acı verici bir gerçekliğe kaçmaya çalıştıkları oldukça benzer bir durum göze çarpmaktadır. Körlük bir grup adsız insan (karakterlere isim verilmemiştir) hakkında yazılmış bir romandır. İnsanlar kör olur fakat her şeyi siyah değil beyaz görmeye başlarlar ve bu salgın şehrin her yerine yayılır. Hastalığa yakalananların beyaz renkte görmesi yaratılan alternatif gerçekliği hatırlatmaktadır. Karantina, karakterlerin yansımasının duvarlara çarptığı bir matristir. İnsanların karantinaya alındığı akıl hastanesi, Platon'un mağara alegorisine yapılan bir atıftır. Platon'un mağarası alegorisinde, birkaç kişi kollarından ve ellerinden zincirlenmiştir. Mağarada ışığın içeriye sızdığı bir giriş vardır, ancak mağaradaki insanlar sadece gölgelerini görebilirler ve başlarını bile hareket ettiremezler. Bir gün mağaradaki adamlardan biri tesadüfen zincirlerden kurtularak dışarı çıkar ve gerçek dünyayı görür. Bütün hislerini kaybetmiştir; hissedemez, dokunamaz ve farklı renkleri göremez. Mağaradan ayrılan adam geri döner ve arkadaşlarına dışarısı hakkında bilgi verir, ancak arkadaşları gölgede yaşadıklarından dolayı ona inanmazlar (Hamilton ve Cairs, 1963). Alegori'de serbest kalanlar ve Körlük'deki karakterler, özellikle doktorun eşi, tıpkı mağara örneğindeki gibi kendi gerçekliklerinden kaçmak isterler ve Mezbaha no 5'deki Billy'nin, boyutlar arasında seyahat ederek yarattığı alternatif gerçeklik gibi bir gerçeklik yaratırlar. Körlük'de insanlar önce görüşlerini kaybederler ve sonra karantinaya alınırlar. Bu tutsaklıktan sonra, kör olmuş insanlar, hapsedildikleri yerden kaçmak ve mağara alegorisinde olduğu gibi gerçek dünyayı yaşamak isterler. Hem Billy hem de Körlük'deki isimsiz karakterler alternatif bir gerçeklik arayışı içindedir çünkü iki romandaki karakterler de hem acı çeker hem yıkıma uğrar hem de dünyayı anlamsız bulurlar. Bu yüzden, geçici kör olan insanlar aslında alternatif bir gerçeklik ararlar. Bu bağlamda, her iki kitapta da karakterlerin esas amacı ekstazi ile birlikte alternatif bir gerçeklik yaratarak kendi gerçekliklerini terk etmektir. Bu araştırmanın amacı ekstazi etkisinin her iki kitapta nasıl işlediğini anlamak, Körlük'te toplumun bozulmasıyla oluşan körlüğün ve Mezbaha No 5'te bireyin kendisi ile toplumsal beklentiler arasındaki uyuşmazlıktan doğan çatışmanın sonucu olarak, söz konusu eserlerde, insanların hayatlarındaki olumsuz yönlerden kaçmak için yaptıkları alternatif gerçeklik arayışını incelemektir. Platon'un mağara alegorisinde serbest kalan kişi, ışığı hiç görmemesinin yanında gerçeği hayal dünyasından ayırabilecek kapasiteye sahip değildir. Platon tarafından gerçekliği nasıl bulduğu irdelenmiştir. Platon'un serbest kalan ve Saramago'nun isimsiz karakterleri ile Vonnegut'tun Billy karakteri arasındaki bağlantı, aradıkları şeyin anlamını bulmak için benzer şekilde esaretten kaçmak ve kendilerini bırakmak zorunda kalmalarıdır. Saramago'nun körlük metaforu, başka bir boyuta ulaşmak anlamına gelmektedir. Kör olan karakterler başka bir gerçekliğe ulaşmaktadırlar. Kör olan ve karantina alınan karakterlere doktorun eşi gerçekliklerini bulmalarına öncülük etmektedir. Doktorun eşi, Platon'un mağara alegorisindeki serbest kalan adamı anımsatmaktadır. Kitabın sonunda bütün karakterler görme duyularını yeniden kazanmaya başlamaktadır. Mezbaha No 5'de de benzer konu işlenmektedir. Romanın kahramanı Billy, hayatından sıkılmakta ve kısır döngüye saplanmaktadır. Orduya katılmış ama birini öldürecek kapasiteye sahip biri olmadığından diğer askerlerin yanında palyaço gibi görünmektedir. Sonuç olarak, bu olumsuzluklar bir çıkış yolu arayan Billy'i alternatif bir gerçeklik bulmaya zorlamaktadır. Bu ihtimal ona ekstazi aracılığıyla kurgusal ya da alternatif bir gerçeklik bulmasını sağlayacaktır. Ve alternatif gerçekliği bulduğunda, fiziksel gerçekliğin tabiatını anlayabilecektir. Her ne kadar ekstazi etkisi ile başka bir gerçekliğe taşınsalar da söz konusu kitaplardaki karakterler, içinde bulundukları fiziksel gerçeklikten asla tam olarak kaçamazlar. Mezbaha No 5'teki Billy karakteri alternatif gerçeklik ile fiziksel gerçeklik arasında sıkışıp kalmıştır, bu yüzden de iki gerçeklik arasında sürekli olarak gidip gelmektedir. Billy bu yolculukları sırasında hayatta en çok korktuğu şey olan ölümün, hayatın sonu olmadığını anlamış ve hayatın kendisi için anlamını çözmüştür. Aynı şekilde Saramago'nun karakterleri, körlük ile gelen alternatif gerçeklikten kaçmanın yolunu bir şekilde bulmayı başarmışlardır. Bu karakterler, en sonunda zincirlerini kırıp birbirlerine tutunarak ve birlikte çalışarak esaretlerinden kaçabileceklerini anlamışlar ve kitabın sonunda da bunu gerçekleştirmek için adım atmışlardır. Hem Billy hem de Saramago'nun karakterleri, içinde bulundukları fiziksel gerçekliği anlama ve düzeltme şansını bulmuşlardır. Zor durumlarda alternatif gerçeklik çözüm gibi gözükse de aslında çözüm değil, çözüme giden yolda bir adım olabilir. Çünkü alternatif realitelerin yaratılması insanların, sorunlarının gerçek yapısını anlamalarına yardımcı olur ve ümitsizlikten kaçış yolunu bulmalarını sağlar.
Özet (Çeviri)
Ecstasy is a term which has deep roots in ancient Greek philosophy, Christianity and the Existential philosophy. Because of its affiliations within these elements, ecstasy as a term, managed to find its place in the worldwide known works such as Blindness by José Saramago (1997) and Slaughterhouse-Five by Kurt Vonnegut (1969). This term is originally found to be connected with the Greek Word ''ekstasis'' (Encyclopædia Britannica, 2011). In Greek language,“ekstasis”means 'stand outside oneself or a removal to elsewhere' (Altschuler, 2007). Observing these mentioned meanings with the ancient Greek language, it is not difficult at all to recognize a great part of Billy Pilgrim's personality, the protagonist's characteristics in Slaughterhouse-Five. It can be said that Billy's personality is not willing to join the army and to participate in the pursuing bloody events that are likely to happen as a result of the war. He is aware of his nationality (American) and he knows what is expected of him to do, as a part of his nationality. However, at the same time he knows that this war is not his war, and because of this, intentionally or unintentionally, he opposes very clearly to this war. His connection with the other -alternative- reality known as Tralfamadore, confirms the second meaning of ecstasy in ancient Greek language known as a removal to elsewhere. It is about a planet where Billy can find his real personality and fulfill his desires, and he is stuck in an illusion there because for Billy, living in an illusion world means that it is better than to live in the meaningless world. Therefore, Billy`s unintentional journey to the alternative reality shows his will to find himself in Tralfamadore, and helps him escape from the captivity of the present and to live in an unidentified time period and space. On the other hand, in Blindness by José Saramago, there is a quite similar situation in which the persons trapped in an asylum, try to escape from the temporal chaos into a better and less painful reality. Blindness starts with a group of nameless (no name used for characters) people get blind first and then it spreads quickly to the rest of city like a plague. This phenomenon creates separation in itself; in other words, passing a phenomenon to another one force us to think about the alternative reality in the novel. The asylum is a matrix where the reflection of characters echoes on the walls. The place where people keep a close watch on them is a salute to Plato's Cave Allegory. In the Cave Allegory of Plato, a couple of people are chained from their arms and hands. The cave has an urgent entrance where light leaks from there to inside, but people in the cave can only see their shadows because they are chained, and they can't even move their heads. One day, one of the cavemen gets rid of the chains by chance, and he comes out and sees the real world. The man can no longer feel or touch what is surrounding him, but now he can see the light and different colors around him. The man who left the cave goes back and tells his friends about the situation, but they do not believe him because they have been living in the shade all throughout their lives (Hamilton & Cairs, 1963). Both the freed man in Allegory and the characters in Blindness, especially doctor's wife, try to escape from their situation in order to heal themselves and create an artificial world as does Billy in Slaughterhouse-five, when he travels between dimensions. In Blindness people first lose their sight and then are imprisoned to an asylum, in their captivity, the blinded people try to escape from the asylum because they want to live in the real world. Both Billy and nameless characters in Blindness search for an alternative reality because both are overwhelmed with trouble, destruction and a meaningless existence. So, the temporary blindness guides nameless people to find not the virtual reality but the way of reality. In this context, the essence of both books is to abandon the current reality, looking for an alternative reality accompanied by the ecstasy effect. This paper addresses not only the impact of ecstasy on both books but also the creation of the alternative reality when the society's distortion causes total blindness in all human actions. The freed person in Plato's Cave Allegory is to be oblivious of the real world as well as he lacks light; he and other captives have no clear vision to comprehend between what is real and what is illusion. To identify them, the freed is examined by Plato to find reality. There is a similar connection between Plato's freed person and both Saramago's nameless characters and Vonnegut's protagonist, Billy, for they have to escape from captivity and leave themselves in order to find the meaning of what they have been looking for. Metaphor of blindness in Saramago's comes to mean carrying oneself from the current dimension to another dimension, in other words, ecstasies effect is activated by blindness because all the nameless characters somehow leave their situations, and in turn, suddenly something affects them one by one and causes them to be blind, and then they are kept under observation. Finally, thanks to the doctor's wife (who equals to the freed person in Plato's Cave Allegory) lead them to find their way. Here, maybe at first it is thought that the situation is negative but the all characters at the end of the book, start to get their sense of seeing. There is quite a resemblance in the plot of Slaughterhouse-five, when the protagonist Billy, gets bored from his life and then gets stuck to a vicious cycle. He enlists to army, but he seems to be a clown more than a ferocious soldier. As a result, all these negativities force him to find an alternative reality because he looks for a way out. This possibility will provide him to find a fictional or an alternative reality by means of ecstasy. And when he finds that alternative reality, he realises the true nature of life. Even though they are carried to other realities, the characters in the aforementioned books can never truly and completely escape their realities. For Billy in Slaughterhouse-Five, there is no chance of escape because he is stuck between the alternative reality and the physical reality, so he constantly comes and goes between the two realities. During his journeys between the two realities, he realises that what he fears the most, which is death, is not the end in itself, but just a part of the circle of life. Similarly, Saramago's characters manage to find a way from the alternative reality, which was created by their sudden blindness. These characters finally understand that they need to work together and support each other in order to break the bondage of their blindness, and towards the end of the book, they take the first steps to achieve this goal. Both Billy and Saramago's characters actually get the chance to understand and change the physical reality that they are in. So, it can be said that in hard times, creating an alternative reality seems to be an answer to the problems, however, it is only a step on the path that leads to the real solutions for those problems. Because the creation of alternative realities helps people to realise the true nature of their troubles and guides them to find the actual way out of their misery.