Türkiye'de yerel temsil, katılım ve demokrasi: Balçova örneği
Local representation in Turkey, participation and democracy:The case of Balçova
  1. Tez No: 600888
  2. Yazar: VEYSEL AKCAKOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ARAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Temsil, Katılım, Demokrasi, Balçova, Local Administrations, Representation, Participation, Democracy, Balçova
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Demokrasi, devletli toplumun evrimi içerisinde belirli bir tarihsel toplumsal dönemde ortaya çıkan ve zamanla gelişerek günümüz toplumlarının özgürlük ve refahı bağlamında değerlendirilen bir kavramdır. Yerel yönetimlerin, halka en yakın idari kuruluşlar olarak halkın yönetime katılma olanağının görece daha yüksek olduğu, demokrasinin gerçekleşmesinde önemli işlevleri bulunduğu görüşü yaygın olarak kabul görmüştür. Ancak küreselleşme süreci ile birlikte katılım ve demokrasi kavramları üzerinde yoğun tartışmalar başlamıştır. Bu tartışmaların özellikle temsili liberal demokrasilerin artık beklentileri karşılayamadığı noktasında yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Bu çalışmanın amacı; halkın seçimler aracılığıyla belirlemiş olduğu belediye meclis üyelerinin kendilerini ne düzeyde temsil ettiği veya etmediği, halkın meclis eliyle yönetime ne düzeyde katılabildiği sorularına Balçova belediyesi özelinde yanıt aramaktır. Bir başka deyişle, yerel yönetimlerde temsil, katılım, demokrasi kavramları ve bu kavramların bir yerel yönetim birimi düzeyinde ne kadar anlam bulduğu ve uygulanabildiğinin belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın önemi ise; muhalefet partisi tarafından yönetilen bir belediye seçilmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de muhalefet partileri demokratik yönetime ilişkin çeşitli aksaklıklar bulunduğunu ileri sürmektedirler. Balçova belediyesinin ve bu belediyenin içinde yer aldığı büyükşehir belediyesinin uzun yıllardır iktidar partisi dışındaki partiler tarafından yönetilmesi söylem-eylem birliğinin gerçekleşme derecesinin ortaya konması bakımından önemlidir. Veri toplama tekniği olarak, mevzuat ve doküman analizinin yanı sıra yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Yapılan incelemeler ve yüz yüze görüşmeler sonucunda, Balçova ilçesinde yaşayan halkın sosyo-kültürel ve ekonomik yapısının bir ölçüde belediye meclisine yansıdığı, bununla birlikte halkın katılımında sorunlar bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Democracy is a term that emerges in a certain social and historical period of the communities with the states and evolves over time and it is evaluated in the context of freedom and prosperity of today's societies. It is widely accepted that local administrations, as the closest administrative institutions, have a relatively higher possibility of participation by the public and have important functions in the realization of democracy. However, with the globalization process, intensive discussions have started on the terms about the participation and the democracy. It is observed that these debates are focused especially on the point that representative liberal democracies can no longer fulfill the expectations. The aim of this study; to seek the answers to the questions about the municipal councilors who are elected through elections by the public, can represent the public or cannot represent them and at what level the public is determinated by the councilors at the Municipality of Balçova. In other words, the aim of this study is to determine the terms about representation, participation, democracy in local administrations and how much these terms are meaningful and applied in a local administration unit. The importance of the study stems from the election of a municipality that is managed by the opposition party. Opposition parties in Turkey have suggested that various problems related to democratic governance are existing. The management of Balçova municipality and the metropolitan municipality by the opposition parties rather than the ruling party for many years is important in terms of the degree of realization of the unity of discourse and action. In addition to legislation and document analysis, semi-structured interview technique was used as a data collection technique. As a result of the researches and face-to-face interviews, it was concluded that the socio-cultural and economic structure of the people living in Balçova district was reflected to the municipal council to some extent, but in addition to this there were also problems in the participation of the people.