Bir dijital aktivizm türü olarak slaktivizm: Lisansüstü öğrenciler üzerine nitel bir araştırma
Slactivism as a type of digital activism: A qualitative research on graduate students
- Tez No: 600920
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya ve Dijital/Çevrimiçi Ortamlar, Dijital Aktivizm, Slaktivizm, İnternet, Social Media and Digital/Online Media, Digital Activism, Slacktivism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bilgi iletişim teknolojileri ile beraber dünya ve toplum yapısında birçok alanda değişim ve dönüşümler meydana gelmiştir. Bu değişim ve dönüşümlerin başında iletişimde toplumlar ve bireyler arasında köklü gelişmeler yaşadığı görülmüştür. Bilgi iletişim teknolojileri ile beraber insan ve toplum hayatına internet kavramı girmiştir. Bu kavram küresel anlamda ekonomik, sosyal ve kültürel, siyasal, teknolojik ve çalışma hayatı gibi konularda birçok gelişimin yaşanmasını sağlamış ve toplumları yepyeni bir dünya ile karşılaştırmıştır. Teknolojinin bir sonucu olan internet zamanla kendini hızlı bir şekilde dönüştürerek bireylerin hayatına sosyal medya platformlarını sokmuştur. Bu platformların insan hayatına girmesiyle beraber başta iletişim olmak üzere birçok alanda çağ atlanmıştır. İnternetin sunduğu bu platformlarla beraber artık bireyler bütün hayat akışlarını bu ortamlarda yaşamaya başlamışlardır. Bu durum toplumsal olayların da doğal olarak bu ortamlara taşınmasına veya bu ortamlar üzerinden oluşturulmasını sağlamıştır. Artık hayatın getirdiği her durumu burada yaşayan bireyler kendilerini rahatsız eden toplumsal ve farkındalık yaratma faaliyetlerini de bu ortamlar üzerinde yaşamakta ve desteklerini veya tepkilerini bu ortamlarda vermektedirler. Bu platformlar ile beraber yeni dünya düzenine adapte olan bireyler toplumsal ve farkındalık yaratma faaliyetlerine yine bu ortamlar üzerinde çözüm arama amaçlarını taşımaya başlamışlardır. Tam da bu noktada slaktivizm kavramı insanların ve toplumların desteklerini veya tepkilerini bu ortamlarda gösterebilmelerini açıklayan bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda araştırmada öğrenciler için slaktivizm faaliyetinde bulunmanın ne anlama geldiği ve kaynaklarda belirtildiği gibi vicdani bir rahatlık yaşayıp yaşamadıkları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Asıl örnekleme gidebilmek amacıyla Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Araştırmaları Yüksek Lisans ve Doktora bölümü öğrencileri üzerinden 15 katılımcı ile ön görüşme yapılmıştır. Ön görüşme sonucu 6 katılımcı asıl görüşme için belirlenmiştir. İçerik analizi ve betimsel analiz sonucu elde edilen bilgilerde öğrencilerin vicdani yönden bir rahatlama hissettikleri ve öğrenciler için slaktivizm faaliyetinde bulunmanın onlar için iyi, mutlu, başarılı, yararlı, huzurlu ve tatminkâr gibi anlamlar ifade ettiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
With information and communication technologies, changes and transformations have occurred in many areas of the world and society structure. At the beginning of these changes and transformations, communication has experienced deep-rooted developments between societies and individuals. The concept of internet has been introduced (in effected–or take) to human and community life together with information communication technologies. This concepts have many developments in the global sense, such as economic, social and cultural, political, technological and working life, and have compared societies to a whole new world. As a result of technology, the internet has rapidly transformed itself over, introducing social media platforms into the lives of individuals. With the introduction of these platforms into human life, the era have been skipped in many areas, especially communication. With these platforms offered by the internet, individuals have begun to live their life streams in these environments. This terms have allowed social events to be moved or created naturally through these environments. The individuals living here in every situation that life brings live in these environments and their support or reactions to the social and awareness-raising activities that disturb them are also living in these environments. With these platforms, individuals who have adapted to the New World Order have begun their social and awareness-raising activities to seek solutions on these environments. At this point, the concept of slaktivism (Slacktivism can be defined as participating in informal actions on the internet or supporting a political, social situation.) has emerged as a concept that explains how people and societies can show their support or reactions in these environments. In line with this information, the study determine what it means to engage in slaktivism activity for students and whether they experience conscientious comfort as stated in the sources. Preliminary interviews were conducted with fifteen participants from Ege University Graduate School of Social Sciences, Department of Communication Studies, Master's degree and doctoral degree. As a result of the preliminary interview, six participants were determined for the principal interview. In the information obtained from the content analysis and descriptive analysis, it was revealed that the students felt a conscientious relief and that the activity of slaktivism for the students meant good, happy, successful, useful, peaceful and satisfactory.