Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının sınıf öğretmeni adaylarının fen kavramlarını anlamalarına ve argümantasyon becerilerine etkisi
The effect of argument-based inquiry approach on preservice primary school teachers understanding of science concepts and argumentation skills
- Tez No: 600919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ KINGIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme, argümantasyon tabanlı bilim öğrenme, argümantasyon becerileri, fen eğitimi, kavramsal anlama, argument-based inquiry, argumentation skills, conceptual understanding, inquiry-based learning, science education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada, argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının sınıf öğretmeni adaylarının kavramsal anlamaları ve argümantasyon becerileri üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, 2015-2016 eğitim öğretim yılı güz ve bahar döneminde Hacettepe Üniversitesi'nin Sınıf Öğretmenliği lisans programında yer alan 'Fen ve Teknoloji Laboratuvar Uygulamaları I ve II' dersinde 25 hafta boyunca uygulanmıştır. Araştırmada ön-test ve son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımı, kontrol grubunda ise araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 63 sınıf öğretmeni adayı oluşturmuştur. Veriler; Kuvvet ve Hareket Kavram Testi, Madde ve Isı Kavram Testi, bilimsel bir gazete haberi ve tartışma yazıları kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarının ve fen kavramlarını anlamaları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Ayrıca deney grubunun argümantasyon becerilerinin kontrol grubuna göre daha çok geliştiği gözlemlenmiştir. Araştırma sonucuna göre argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının sınıf öğretmeni adaylarının argümantasyon becerilerini geliştirmede etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate the effect of argument based inquiry approach on preservice primary school teachers' conceptual understanding and argumentation skills. This study was conducted for 25 weeks in the 'Science and Technology Laboratory Applications I and II' course in primary school teacher education undergraduate program at Hacettepe University in the fall and spring semester of the 2015-2016 academic year. In the research, pre-test and post-test control group quasi-experimental design was used. Argument based inquiry approach was applied to the experimental group, and inquiry-based learning was applied to the control group.The study group consisted of 63 preservice primary school teachers. Data were collected using Force and Motion Concept Test, Matter and Heat Concept Test, a scientific newspaper article and scientific discussion essays. Findings revealed that there was no significant difference between the two groups with respect to understanding of science concepts. In addition, it was observed that the argumentation skills of the preservice teachers in the experimental group improved more than those in the control group. According to the results of the research, it can be said that argument based inquiry approach is effective in developing argumentation skills of the preservice primary school teachers.