6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanuna göre paket tur sözleşmesinde tüketicinin korunması
Consumer protection in package tour agreements according to consumer protection law no 6502
- Tez No: 600939
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Paket Tur, Tüketici, Paket Tur Sözleşmeleri, Seyahat, The Consumer Protection Law, The Package Tours, The Consumer, Package Tour Agreements, Travel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Seyahat etmek geçmişten günümüze her insanın hayatında önemli bir yer teşkil etmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla, insanlar da oluşan yeni yerler görme isteğinin neticesinde seyahat, turizm içerisinde önemli bir ekonomik alan haline gelmiştir. Ayrıca, ülkemizin de turizm ekonomisi için önemli bir coğrafi yapıya sahip olması nedeniyle ülkemizde turizm, dünya ülkelerine oranla ciddi bir gelişme sağlamıştır. Seyahat ya da benzeri ihtiyaçlarının giderilmesi istediğiyle kendisini turizm sektörünün içinde bulan kişi, bu ihtiyaçlarını, turizm sektöründe yer alan şirketlerden, firmalardan sorunsuz bir şekilde hayal kırıklığına uğramadan karşılanmasını ister. Tüketici de şirketlerin, firmaların verdiği bu hizmetlerden belli bir ücret karşılığı faydalan kişidir. Bu firmaların sunduğu paket tur olarak adlandırılan sistemle, tüketicinin seyahat boyunca birçok ihtiyacının, en iyi bir şekilde giderilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Fakat zamanla paket turların giderek atması ve beklentilerin karşılanamaması, birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bu sorunların çözümü için hem ülkemizde hem dünyada yapılan paket tur konusundaki düzenlemeler de birçok yönden eksik kalmıştır. Yeni 6502 sayılı“Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”ve“Yeni Paket tur Sözleşmeleri Yönetmeliği”ile bu sorunlar büyük ölçüde kalkmıştır. Paket tur sözleşmeleri daha açık hale gelmiş ve kapsamı genişlemiştir. Bu düzenlemeler, daha çok tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemelerdir. Bu düzenlemeler ile paket tur öncesi tüketicinin bilgi ve tecrübe eksikliği sebebiyle sıkıntı yaşama ihtimalinden dolayı, tüketicinin aydınlatılması ve bilgilendirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Sözleşmede yapılan haksız şartların geçersiz olduğu, sözleşmeden neyin kastedildiği anlaşılamıyorsa, burada tüketicinin lehine yorum yapılacağı hükmedilmiştir. Ayrıca Sözleşmenin hiç ya da gereği gibi yapılamaması durumunda, tarafların haklarından bahsetmiştir. Bunun gibi birçok düzenlemeler yapılmış ve paket tur sözleşmelerinin sorunsuz bir şekilde uygulanmasına, özellikle de zayıf konumda olan tüketicinin mağdur edilmemesine çalışılmıştır. Yapılan yeni yönetmeliklerle, paket tur sözleşmeleri günümüz koşuluna daha uygun hale getirilmiştir. En son yapılan düzenleme de 14/01/2015 tarihli ve 29236 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yeni yönetmelikle beraber, yeni düzenlemeler yapılmıştır. Örneğin paket tur sözleşmelerinin yalnızca yazılı yapılması şartı kalmış, mesafeli olarak da yapılabileceği belirtilmiş. Bu sözleşmenin bir örneğinin, sadece kâğıt olarak değil veri saklayıcı yöntemiyle de tura katılana verilebileceği vurgulanmıştır. Ayrıca paket tur öncesi tüketiciye verilen broşürler de, hangi bilgilerin yer alacağı belirtilmiştir. Yurt dışı turlarla ilgili sözleşme bedelinin, döviz cinsinden de belirlenebileceği düzenlenmiştir. Yeni düzenleme, paket tur düzenleyicisine yolculuk öncesi bilgilendirme zorunluluğu getirmiştir. Bu durum tur başlamadan, yurt içi turlar için yirmi dört saat, yurt dışı turlar için ise kırk sekiz saat öncesi bilgilendirme zorunluluğudur. Ayrıca yeni yönetmelik sözleşmede öngörülen fiyat değiştirilmesi hususunu da ele almıştır. Bu durum, tüketici lehine süre ve bedel koşulları ile sınırlandırılmıştır. Yeni yönetmeliğin bir başka hususu ise sözleşmeden dönme hakkı ile ilgilidir. Öncesinde fiyat değişiklikleri durumunda sözleşmeden dönme hakkı vardı tüketicinin. Şimdi ise, esaslı unsurlarda değişiklikler varsa bu hakkı tüketici kullanabilecektir. Yeni yönetmelik ayrıca tüketiciyi tanımlarken ticari ve mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek ve tüzel kişi olarak tanımlamıştır. Seyahat acentesi ifadesi yerine de paket tur aracısı ve düzenleyicisi ifadelerini kullanmıştır. Kanun ve yönetmelikler paket tur sözleşmelerinde, daha çok tüketicinin ekonomik çıkarlarını korumaya, zararlarını karşılamaya yönelik düzenlemeler içermektedir. Bu çalışmamızda, paket tur sözleşmelerinin tanımı ve hukukumuzdaki yeri ve bununla beraber paket tur sözleşmesinin tarafları, tarafların hak ve yükümlülükleri ve bu sözleşmenin devir ve sona erme halleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Travel has always constituted a significant part of human life throughout history. As a result of technological advancements and extensive usage of social media, as well as the human desire to discover new places, travel has become an important business field within the scope of the tourism sector. Furthermore, thanks to our country's geographical importance in terms of the tourism economy, this particular industry in Turkey has developed considerably more than other countries of the world. An individual, who found themselves dealing with the tourism industry with a desire to meet their travel or travel-related needs, expects the fulfilment of their specific requirements by companies and firms operating in the tourism industry, without going into any trouble or being disappointed. The consumer is an individual benefiting from such services provided by these companies in exchange for a fee. Likewise, the purpose of so-called package tours offered by these companies is to meet numerous customer demands in the best possible way over the course of the journey. However, the fact that the number of package tours has gradually increased over the years and that the consumers have been left with unfulfilled expectations has brought too many problems. Unfortunately, the regulations concerned with the package tours have come short of doing any kind of justice, in both local and global scale. The vast majority of these issues, however, will probably go away thanks to the New Consumer Protection Law No 6502 and the New Legislation on Package Tour Agreements. With the new legislation, the package tour agreements have become more explicit and expanded. These regulations are increasingly focused on protecting consumers. In order to prevent potential confusions due to lack of knowledge and experience, raising consumer's awareness and providing detailed information prior to package tours have been made mandatory under these regulations. It has been ruled that unfair provisions of an agreement shall be deemed void and null, and that in the event of ambiguity or uncertain implication being found within the text of the agreement, the case shall be interpreted in favour of the consumer. Moreover, the rights of the parties have been mentioned in cases where the provisions of the agreement are not properly honoured or complied with. A good number of similar regulations have entered into force and an effort has been made for enforcing the agreement provisions governing the package tours, especially for providing remedies to disadvantaged consumers. Package tour agreements have been made more suitable for present-day conditions with the new legislation. The most recent regulation has entered into force upon being published on the Official Gazette dated 14/01/2015, numbered 29236. New regulations have been made official with these new legislations. For example, it has been emphasized that a copy of the agreement may be provided to the tour participant not just in hard copy but also in the form of soft copy. Additionally, it has been defined which type of information must be provided on the brochures supplied to the consumer. It has been also set forth that the amount of an international tour agreement may be stated in the form of foreign currency. New legislation has made it mandatory for the tour organizer to inform the participants before the trip. According to this mandate, a participant must be informed twenty four hours in advance for local tours and forty eight hours in advance for international tours. Moreover, the new legislation addresses the issue of changing the projected fee of an agreement. In such cases, the restrictions have been imposed in favour of the consumer, with limits on time and amount. Another issue of the new legislation is concerned with the right of withdrawal. Previously, the consumer's right of withdrawal was only recognized in cases of price change. Now, the consumer has been allowed to use this right in cases of material change as well. Furthermore, the new legislation defined the consumer as the natural person or legal entity acting with non-commercial and non-professional purposes. Finally, the terms“package tour agent”and“organizer”has been preferred within the context of the legislation, instead of the term“travel agent”. The laws and legislations concerned with package tour agreements contain regulations that are devoted to protect consumers' economic interests and compensate for their loss. In this study, a particular emphasis has been made upon the definition of package tour agreements, their place within the context our literature as well as the parties to package tour agreements, their respective rights and obligations and transfer, assignment and termination of such agreements.