6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanuna göre malın satımında ayıptan doğan sorumluluk
Defective goods, responsibility of defective goods, consumer rights of choice, responsibility of manufacturer, consumer protection
  1. Tez No: 546791
  2. Yazar: ESRA ÜNAL YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ayıplı Mal, Ayıplı Maldan Sorumluluk, Tüketicinin Seçimlik Hakları, Üreticinin Sorumluluğu, Tüketicinin Korunması, Defective Goods, Responsibility of Defective Goods, Consumers Rights of Choice, Responsibility of Manufacturer, Consumer Protection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Tezin amacı, ayıplı mal ve ayıplı maldan sorumluluğun ilgili Avrupa Birliği direktifleri dikkate alınarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında ele alınmasıdır. Bu kapsamda, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemelerin mülga 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'dan farklılıklarına yer verilerek incelemesi yapılmıştır. Bu doğrultuda, öncelikle ayıplı mal kavramı ve ayıplı maldan sorumluluğun kapsamı açıklanmıştır. Sonrasında malın ayıplı olması nedeniyle tüketicinin seçimlik hakları tek tek detaylı olarak irdelenmiş, seçimlik hakların sınırları ve kullanılma zamanı üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte, ayıplı maldan sorumluluğun diğer hukuki kavramlar ile ilişkisi incelenmiş ve tüketicilerin başvurabilecekleri diğer genel hükümler ele alınmıştır. Son olarak, malın ayıplı olması nedeniyle ortaya çıkan zararlardan üreticinin sorumluluğunun kapsamı doktrindeki görüşler çerçevesinde açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, 6502 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemelerden ayıplı mala ilişkin hükümlerin tüketiciler açısından yeterli koruma sağlayıp sağlamadığı, 6098 sayılı Kanun sistematiği ile ilişkisi ve ilgili Avrupa Birliği direktiflerine uyumu üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, tezde ele alınan hususlara ilişkin doktrindeki görüşlere de yer verilerek bilimsel önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to address defective goods and the responsibility of defective goods under the Turkish Law on Protection of Consumer No. 6502 and the Turkish Code of Obligations No. 6098, taking into account the relevant European Union directives. In this context, the regulations introduced by the Law No. 6502, which entered into force on 28 May 2014, have been examined by including the differences with the repealed Law No. 4077 on Consumer Protection. First of all, the thesis explains the concept of defective goods and the scope of the responsibility of the defective goods. Afterwards, the thesis scrutinizes rights of choice of consumers in case of defective goods, along with the limits and the time of use of these rights. In addition, the thesis examines the relationship between the responsibility of the defective goods and other legal concepts, and, discusses other general provisions that may apply. Finally, the thesis explains the scope of the responsibility of the manufacturer due to the damages caused by the defective goods within the framework of the opinions in the doctrine. Overall, the thesis examines whether the articles about the defective goods introduced by the Law No. 6502 are enough to protect consumers, its relationship with the systematic law of the Law No. 6098, and, its compliance with the relevant European Union directives. In this context, the thesis makes scientific suggestions by including the views in the doctrine.