Akut fokal serebral iskemide kristaloid ve kolloidlerle yapılan hemodilüsyonun karşılaştırılması
The Comparison of the effects of hemodilution induced by kristalloids and kolloids on acute focal cerebral ischemia
  1. Tez No: 60098
  2. Yazar: FİKRET DOĞULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HIZIR ALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodilüsyon, Kolloid solüsyon, Kristaloid solüsyon, cerebral İskemi 57, Hemodilution, Colloid solutions, Crystalloid solution, Cerebral ischemia 58
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Değişik yapıda kolloidal sıvılarla yapılan hemodilüsyonun akut fokal serebral iskemideki olumlu etkileri birçok klinik ve deneysel çalışma ile gösterilmiştir. Bu çalışmalarda kolloidal sıvıları birbirleri ile karşılaştınlmıştır. Kristaloid sıvılar çok daha kolay bulunması ve çok daha ucuz olması bunun yanısıra kolloidlerin yan etkilerini taşımamasına karşın akut fokal serebra iskemide hemodilüsyon sağlamak amacı ile kullanılmamış veya kolloidlerle karşılaştırılmamıştır. Akut fokal serebral iskemide kristaloidlerle yapılan hemodilüsyonun etkisini araştırmak üzere ve bu etkiyi kolloidlerle yapılan hemodilüsyonla karşılaştımak amacı ile 30 adet Wistar cinsi rata Kawamura' nın tarif ettiği model ile fokal serebral iskemi yaratıldı. Hayvanlardan 5 cc kan alınıp bir gruba izo volemi sağlayacak kadar serum fizyolojik diğer grubada 40 molekül ağırlığında dekstran içeren kolloid verildi. 7 gün öldürülen hayvanlarda serebral infarkt hacimleri karşılaştırıldı. Kolloidlerle hemodilüsyon yapılan grupta diğer iki gruba göre infarkt hacminde anlamlı azalma tespit edilirken diğer gruplar arasında anlamlı farklılık görülmedi. Bu sonuçlar, bu modelde, kolloidal sııvılarla yapılan hemodilüsyonun yararlı olduğunu kristaloidlerin ise etkisiz olduğunu göstermektedir. Bu durumun nedeni de büyük olasılıkla kristaloidlerle yapılan hacim «plasmanlarından sonra görülen serum onkotik basıncındaki düşmedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The positive effects of hemodilution with different colloid solutions in acute focal cerebral ischemia has been reported in various clinical and experimental studies. In all these studies reported, colloid solutions have been used as the hemodiluting agent and compared with each other. Although crystalloid solutions, can easily be find, are inexpensive and devoid of the side effects that colloids have, they were not used as a hemodiluting agent or compared with colloids in cerebral ischemia. In order to search for the effects of hemodilution with crystalloids in focal cerebral ischemia and to compare these effects with the effects of hemodilution with colloids, we created focal cerebral ischemia on 30 Wistar rats by utilising the technique described by Kawamura. Five cc blood was drawn from each rat and replaced with isotonic saline in one group and with D40 in the other. The rats were sacrificed on the 7 day and the infarct volumes were compared. The infarct volumes were significantly lower in the colloid group than the other two groups. There were no significant difference between the crystalloid and the control groups. These results indicate that, in this model, hemodilution with colloids was beneficial where as hemodilution with crystalloids was not. It is likely that the reduction in oncotic pressure observed after hemodilution with isotonic saline is one of the most important reasons for its detrimental effect.