Eleştirel ekonomi politik kuramı ışığında dijital medya ile değişen gazetecilik pratikleri: Dijital ve basılı gazeteler üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
Changing journalism practices via digital media in the context of the critical political economy theory: A comparative study on digital and printed newspapers
  1. Tez No: 600991
  2. Yazar: SİMGE DENİZ DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN ERDOĞAN TOSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel ekonomi politik, Geleneksel medya, Dijital medya, Değişen gazetecilik pratikleri, Dijital gazetelerin eleştirel ekonomi politiği, Critical political economy, Traditional media, Digital media, Changing journalism practices, Critical political economy of digital newspapers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Eleştirel ekonomi politik; medyayı ekonomik, tarihsel, toplumsal ve teknolojik bağlamda bütüncül olarak değerlendirme imkânı veren önemli bir yaklaşımdır. İletişim ve medya çalışmalarında eleştirel ekonomi politik yaklaşım, bağlı bulunduğu dönemin toplumsal ve maddi koşullarını göz önünde tutarak medyanın sahiplik ve mülkiyet ilişkileri çerçevesinde medya iletilerinin ideolojik etkisine odaklanmaktadır. Dijital iletişim ortamları, gazetecilik pratiklerine ve haber üretim sürecine önemli değişiklikler getirdiği gibi aynı zamanda kapitalist oluşumların çeşitli uygulamalar ve hizmetler üzerinden yeniden yapılandığı bir alanı işaret etmektedir. Dijital medya haberciliği de reklamlar, sponsorlu içerikler, abonelikler ve çeşitli iş modelleri üzerinden kapitalist sistemin önemli bir ideolojik aracı haline gelmektedir. Bu çalışma, dijital medya ile değişen habercilik pratiklerini çeşitli yönlerden ele almayı ve aynı zamanda dijital medya gazeteciliğine yönelik eleştirel ekonomi politik bağlamda bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, basılı gazetelere ve haber portallarına içerik analizi yöntemi uygulanmakta ve ortaya çıkan nicel bulgular üzerinden eleştirel ekonomi politik kuramı ışığında dijital medya gazeteciliğine yönelik bir çıkarımda bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Critical political economy is an important approach that enables holistic evaluation of media in economical, historical, social and technological context. In studies related to communication and media, critical political economy approach focuses on the ideological effect of media messages within the context of ownership and property relations by considering the social and economic conditions of the period. As digital communication environments enable important changes for journalism practices and the process of news production, it also points to an area where capitalist formations are reshaped through various practices and services. Digital media journalism has become an important ideological tool of capitalist system through advertisements, sponsored contents, subscriptions and various business models. This study aims to examine journalism practices are being modified by digital media from different perspectives and also to make a political evaluation of critical political economy related to digital media journalism. In this regard, content analysis method is applied in printed newspapers and news portals, and an inference related to digital media journalism is made through quantitative findings in the light of critical political economy approach.