Milli takım düzeyindeki bay ve bayan atletlerin ve kayak sporcularının esneklik, dayanıklık ve sürat parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of the flexibility ,endurance and quicknees parameters of the national team evel man and women athletes and ski athletes
  1. Tez No: 601026
  2. Yazar: DAVUT SASA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN IŞIK ABANOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Sürat, Dayanıklılık, Flexibility, Quickness, Durability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, Milli Takım düzeyindeki bay ve bayan atlet ve kayak sporcularının esneklik, dayanıklılık ve sürat parametrelerini karşılaştırmaktır. Araştırmada veriler katılımcılara uygulanan dayanıklılık, sürat ve esneklik testleri ile elde edilmiştir. Bu testler Ağrı ili Sporcu Yetiştirme Merkezi'nin atletizm ve kayak sporcularına uygulanmıştır. Araştırma için on dört hipotez belirlenmiş ve hipotezlerin doğruluğunu test etmek için Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklem t-Testi ve Mann-Whitney U Testi uygulanmıştır. Uygulama sonucunda, cinsiyet değişkeni ile dayanıklılık ve sürat parametreleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu; buna karşın esneklik parametresi arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıktı. Yine uğraşılan spor türü değişkeni ile dayanıklılık parametresi arasında anlamlı bir farklılık olduğu; ancak esneklik düzeyleri ve sürat parametreleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca, beden kitle indeksi değişkeni ile dayanıklılık, esneklik ve sürat parametreleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıktı. Araştırmada yaş değişkeni ile esneklik, dayanıklılık ve sürat parametreleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edildi. Son olarak, dayanıklılık ve esneklik parametreleri ile sürat parametresi arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the flexibility, endurance and speed parameters of man and women athletes and ski athletes at the National Team level. The data were obtained by using the durability, speed and flexibility tests applied to the participants. These tests were applied to athletics and ski athletes of the Sports Training Center of Ağrı. Fourteen hypotheses were determined for the research and Correlation Analysis, Independent Sample t-Test and Mann-Whitney U Test were applied to test the accuracy of the hypotheses. As a result of the application, there was a significant difference between gender variable and endurance and speed parameters; however, there was no significant difference between the flexibility parameter. Again, there was a significant difference between the sport type variable and endurance parameter; however, there was no significant difference between flexibility levels and speed parameters. It was also found that there was no significant difference between body mass index variable and endurance, flexibility and speed parameters. In the study, no significant relationship was found between age variable and flexibility, endurance and speed parameters. Finally, there was a significant relationship between endurance and flexibility parameters and speed parameters.