İlk çağdan günümüze Gelendost'daki yerleşimler ve kültürel ilişkiler
Settlements and cultural relations in Gelendost since ancient times to today
- Tez No: 601025
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZHANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Pisidia, Gelendost, Yerleşim, Mimari, Pisidia, Gelendost, Settlement, Architecture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Gelendost İlçesinin tarih öncesi ve tarihi çağlarıyla ilgili bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Giriş bölümü hariç olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Gelendost ilçesinin tarihsel coğrafyası antik kaynaklar ve bölgede günümüze kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalar vasıtası ile anlatılmakta, ikinci bölümde ilçeye bağlı günümüz yerleşimlerinden kısaca bahsedilmekte, üçüncü bölümde tarih öncesi dönemden günümüze değin ilçeye ve çevresine ulaşımı sağlayan yol güzergâhlarından bahsedilmektedir. Dördüncü bölümde İlçe sınırları içerisinde tespit edilmiş olan yerleşimler kronolojik olarak değerlendirilmektedir. Son bölümde ise Prehistorik Dönemden, günümüze değin ilçede sınırlarında bulunan tüm yerleşimler bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Sonuç itibari ile Gelendost sınırları içerisinde yer alan yerleşimlerin Paleolitik dönemden günümüze kadar aslında çokta fazla bir değişim olmaksızın yerleşim gördüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to give information about the prehistoric and historical ages of Gelendost district. It consists of five parts, excluding the introduction part. In the first part, the historical geography of Gelendost district is explained by means of ancient sources and scientific studies which are researched in the region until today, in the second part, today's settlements of the district are briefly mentioned, in the third part, it is mentioned about the road routes that provide transportation to the district and its surroundings from the prehistoric period to the present day. In the fourth part, the settlements identified within the district boundaries are evaluated chronologically. In the last part, all the settlements in the districts from the prehistoric period to the present day are considered as a whole. As a result, it is determined that the settlements within the borders of Gelendost have been inhabited since the Paleolithic period without much change.