Güvensizlik odağında iletişim: Mülteci sorununun ulusal yazılı basındaki temsiline Bauman'cı bir yaklaşım
The communication in the focus of insecurity: A Baumanist approach to the representation of the refugee problem in the national press
  1. Tez No: 601149
  2. Yazar: FAHRÜNNİSA KAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Zygmunt Bauman, güven, güvensizlik, iletişim, göç, mülteci, Zygmunt Bauman, trust, insecurity, communication, migration, refugee
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Modern dünya, bir yandan hızla değişip yeni teknolojileri insanın kullanımına sunarken öte yandan savaş, doğal afet, şiddet olayları gibi pek çok problem nedeniyle insanları yerinden etmektedir. Bu çalışmanın temel dayanağını Zygmunt Bauman'ın güvensizlik ve göç hakkındaki görüşleri oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, güven sorununa göçmen kimliği üzerinden dikkat çekmek ve yazılı basından örneklerle konunun eleştirel bir analizini yapmaya çalışmaktır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde güven, güvensizlik ve risk kavramları ele alınarak modern dünyadaki güven ilişkilerinin parçalanması ve insanları göçe zorlayan nedenler irdelenmiştir. İkinci bölümde ise bu meseleye Bauman'ın temel kavramları çerçevesinde, güven kavramının göç ve mülteci üzerinden değerlendirmesi yapılarak, birinci bölümdeki kavramsal tartışmaya katkı sunulurken, üçüncü bölümdeki analitik çerçeveye de zemin oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise yazılı basında yer alan ve güvenlik problemi oluşturduğu varsayılan Suriyeli mülteciler ile ilgili haberler, belirlenen kategoriler altında incelenerek meselenin algılanış biçimi resmedilmeye çalışılmıştır. Gazetelerde yer alan görsel unsurlar göstergebilim, metin içerikleri ise söylem çözümlemesi yöntemi ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the modern world is changing rapidly and bringing new technologies to the use of mankind, it has displaced people due to many problems such as war, natural disaster and violence. Zygmunt Bauman's views on insecurity and migration constitute the main basis of this study. The aim of the study was to draw attention to the problem of trust through the identity of immigrant and to try to make a critical analysis of the issue with examples from the printed press. In this context, in the first part of the study, the concepts of trust, insecurity and risk were discussed and the reasons of the disintegration of trust relationships in the modern world and the reasons that force people to migrate were examined. In the second part of the study, in the framework of the concepts that Zygmunt Bauman has based on this issue, the concept of trust were evaluated through migration and refugees and the conceptual discussion in the first part has been contributed and the analytical framework in the third part has been tried to be formed. In the third part of the study, the news about the Syrian refugees in the print media which are assumed to constitute a security problem were examined under the specified categories and the perception of the issue was tried to be depicted. The visual elements in the newspapers by semiotics and the text contents were analyzed by discourse analysis method.