Çalışanların iş tatminlerinin örgütsel bağlılıklarına olan etkisi
The effect of job satisfaction on organizationalcommitment of employees
- Tez No: 601150
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada, çalışanların iş tatminlerinin örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkileri araştırılmış ve bu konuyla ilgili geliştirilen bilimsel yaklaşımlar incelenerek, iki değişken arasındaki ilişki anlatılmaya çalışılmıştır. Örgütlerin verimli ve kalıcı olabilmeleri için, çalışanların ilke ve amaçları ile örgütlerin ilke ve amaçları benzerlik göstermelidir. Bilindiği gibi örgütler açısından insan gücü, en değerli ve vazgeçilmez bir kaynak olarak görülmekte ve kabul edilmektedir. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; iş tatmini kavramı, önemi ve benzer kavramlarla ilişkisi üzerinde durulacak. İkinci bölümde; örgütsel bağlılık kavramı, önemi, fonksiyonları, boyutları ve biçimleri incelenecektir. Üçüncü bölümde; iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki biçimleri ve sonuçları anlatılacak. Son bölümde ise; anket uygulamamıza yer verilecektir. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde bulunan kamu sektörüne ait çalışanlardan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 302 katılımcıdan oluşmaktadır. Yapılan fark testleri (Mann Whitney U ve Kruskal Wallis) sonucunda; yaş, eğitim, pozisyon ve çalışma süresi gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet gruplarına göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında pozitif bir ilişkinin varlığı saptanmış, ancak bu ilişkinin bireysel ve örgütsel faktörlere bağlı olarak da değişiklik gösterdiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this is the effects of the job satisfaction of the employees in their organizational commitment and the relation between two variables are exploired while searching for scientific approaches about this topic. In order fort he organizations to be fruitful and sustainable the employees principles and aims are found to be parallel to that of the organizations. Human power in terms of organizations is seen and approued to be the most valuable and inevitable source. Our study comprises of four parts. In the first part the term of job satisfaction and the similar terms will be focussed. In the second part the terms of organizational commitment and its importance, its dimensions and the types will be discussed. In the third part the relation between job satisfaction and organizational commitment and its results will be explained. In the last part there will be a questionnaire. Universe of researh consists of employees belonging to public sectors available in İstanbul city and the sample of research consists of 302 participants. As a results of variation tests (Mann Whitney and Kruskal Wallis); we come to the conclusion that there is statisticaly significant difference between age, education, position and working hours groups. And there isn't statisticaly significant difference between gender groups. As a result of this study a positive relation between job satisfaction and organizational commitment has been found. The fact that this may change according to the individual and organizational factors in discussed in this study.